Klasyczny
3 bit z kremem budyniowym, śmietanowym z kawałkami czekolady i orzeźwiającymi,
dojrzewającymi w słońcu świeżymi truskawkami. Takie połączenie smaków sprawia,
że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy
filiżance kawki.
Składniki:
380g
herbatników Petit Buerre
50g
mlecznej czekolady
kakao
Krem
budyniowy:
600ml
mleka
200g
masła extra
2
budynie wanilinowe
2
łyżeczki cukru wanilinowego
5
łyżek cukru
Mus
truskawkowy:
500g
truskawek
350ml
wody
2
galaretki truskawkowe
Krem
stracciatella:
500ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
100g mlecznej czekolady
Wykonanie:
1.
Krem budyniowy:
Połowę
mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z
budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniami i
ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo
dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji
gładkiego kremu.
2.
Mus truskawkowy:
Truskawki
umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać
galaretki i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego
stężenia.
3. Krem stracciatella:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i
całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Następnie dodać startą na tarce o małych oczkach czekoladę i całość dokładnie
wymieszać.
4. Składanie ciasta:
Blaszkę o wymiarach 24 cm x
24 cm wyłożyć warstwą herbatników. Następnie wyłożyć krem budyniowy, ułożyć
drugą warstwę herbatników, wylać mus truskawkowy i wyłożyć trzecią warstwę herbatników.
Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć krem stracciatella
i dokładnie wyrównać. Wierzch ciasta posypać kakao, startą na tarce o małych
oczkach czekoladą. Udekorować według uznania.
Wygląda cudownie ... truskawki moje ulubione :)
OdpowiedzUsuń