Soczyste
kawałki kurczaka w cieście z intensywną nutą zdrowych, dojrzewających w słońcu
pomidorów w postaci koncentratu, połączonego z aromatycznymi przyprawami i
chrupiącymi płatkami to fajny pomysł na domowego fast fooda, który równie
dobrze sprawdzi się na każdym imprezowym stole, szczególnie z dodatkiem
pikantnego, pomidorowego sosu.
Składniki:
600g fileta z kurczaka
200g
płatków kukurydzianych
olej
do wysmarowania formy
sól
pieprz
Marynata:
6
łyżeczek koncentratu pomidorowego Pudliszki
2
łyżki oleju
1
łyżka przyprawy do kurczaka
3
łyżeczki przyprawy curry
Ciasto:
125ml
mleka
3
łyżki maki pszennej
1
jajko
sól
pieprz
Sos
pomidorowy:
5
łyżek majonezu
2
ząbki czosnku
szczypta
pieprzu cayenne
sól
Wykonanie:
1.
Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni lub w malakserze.
2.
Marynata:
Koncentrat
wymieszać z olejem, dodać przyprawę do kurczaka, curry i całość dokładnie
wymieszać.
3.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o grubości około 3 cm,
oprószyć solą i pieprzem. Następnie zalać marynatą i pozostawić na około 2
godziny.
4.
Ciasto:
Mleko
wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać jajko, mąkę, doprawić do smaku
solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
5.
Kawałki fileta przełożyć do ciasta, wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty
ciastem. Następnie każdy kawałek fileta obtoczyć w pokruszonych płatka
kukurydzianych, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do
pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około
15-20 minut.
6.
Pomidorowy sos:
Koncentrat
pomidorowy wymieszać z majonezem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku,
doprawić solą, szczyptą pieprzu Cayenne i całość dokładnie wymieszać.
7.
Gotowe upieczone nuggetsy podawać z pomidorowym sosem.
Czy wiesz, że do przygotowania 200-gramowego słoiczka koncentratu potrzebny jest aż kilogram pomidorów? Trafią tam tylko te najlepsze: świeże, dojrzewające w pełnym słońcu, bez skórek i pestek. Pomidory przetworzone mają często bardziej wyrazisty smak oraz większą zawartość składników odżywczych niż pomidory szklarniowe w okresie zimowym. To one zapewnią głębię smaku Twoim daniom.
#pudliszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz