sobota, 27 kwietnia 2019

Tarta z mocno pomidorowym nadzieniem, cukinią i ziołową nutą


Krucha, chrupiąca tarta z mocno pomidorowym nadzieniem połączonym z serem, przykryta warstwą świeżego, dojrzewającego w słońcu pomidora i delikatnej cukinii, które idealnie komponują się z aromatyczną ziołową nutą to moja propozycja sezonowego obiadu.

Składniki:

Ciasto:
110g masła
200g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy

Nadzienie:
1 łyżka śmietany
1 jajko
70g żółtego sera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
1 cukinia
2 pomidory
1 łyżka masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto, wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 35 cm x 11 cm wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

2. Cukinię i pomidory umyć, pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem.

3. Nadzienie:
Koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko przełożyć do miski i roztrzepać widelcem. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek i starty żółty ser. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Na podpieczony spód tarty wyłożyć pomidorowe nadzienie. Następnie ułożyć na zmianę w dachówkę (tak aby jeden zachodził na drugi) plasterki cukinii i pomidorów. Cukinię i pomidory posmarować rozpuszczonym masłem i posypać ziołami prowansalskimi.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 25-30 minut. Gotową tartę podawać na ciepło lub zimno.




#pudliszki


Czy wiecie, że do przygotowania 200-gramowego słoiczka koncentratu potrzebny jest aż kilogram pomidorów? Pudliszki wybiera te najlepsze: świeże, dojrzewające w pełnym słońcu, bez skórek i pestek. Aby zachować ich cenne wartości odżywcze, 80% wykorzystywanych przez Pudliszki pomidorów zbieranych jest ręcznie. W koncentratach Pudliszki nie znajdziesz konserwantów i zagęszczaczy. Odkryjesz za to głębię smaku oraz wyjątkowy aromat ziół.




Ten smak nie jest kwestią przypadku – uzyskujemy go dzięki trosce o składniki, które trafiają do naszych produktów. Wartością, która niezmiennie od prawie 100 lat towarzyszy marce Pudliszki jest dbałość o każdy składnik. Ogromną troską otaczamy warzywa, które stanowią esencję wszystkich naszych produktów. Położenie naszego zakładu produkcyjnego, w malowniczych wielkopolskich Pudliszkach, znacząco nam to ułatwia.
Pudliszki współpracują wyłącznie ze sprawdzonymi plantatorami i nieustannie troszczą się o jakość składników, na każdym etapie ich uprawy i przetwórstwa. 80% pomidorów na naszych plantacjach jest zbieranych ręcznie, a o ich jakość troszczymy się już od nasionka, gdyż zakontraktowanym rolnikom dostarczamy certyfikowane przez nas nasiona pomidorów.


2 komentarze:

  1. Ojej, ale śliczności, pięknie wykonana tarta, fajny przepis i powalające na kolana foto, po prostu cudnie:)

    OdpowiedzUsuń