Moja
wersja ryżowej potrawki pachnącej cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem
świeżych, chrupiących szparagów, oraz aromatycznych i soczystych kawałków
kurczaka. Całość smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący,
pełnowartościowy obiad.
Składniki:
200g
ryżu basmati
400g
fileta z kurczaka
500g
zielonych szparagów
2
ząbki czosnku
2
cebule
700ml
bulionu drobiowego
2
łyżeczki curry
2
łyżki masła
1
łyżka przyprawy garam Masala
1
łyżka oleju
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka umyć,
osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem, odstawić
na 20 minut.
2.
Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na kawałki o długości około 3 cm i oprószyć
solą oraz pieprzem. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko
obsmażyć.
3.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć kilka
minut aż ziarenka staną się szkliste, cały czas podlewać bulionem aż do momentu
gdy ryż stanie się miękki. Następnie dodać filet z kurczaka, jedną łyżkę masła
i smażyć aż mięso będzie dobre. Na koniec dodać szparagi, doprawić do smaku
solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć. Potrawkę podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz