niedziela, 28 kwietnia 2019

Potrawka ze szparagami, kurczakiem i ryżem


Moja wersja ryżowej potrawki pachnącej cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżych, chrupiących szparagów, oraz aromatycznych i soczystych kawałków kurczaka. Całość smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad.

Składniki:

200g ryżu basmati
400g fileta z kurczaka
500g zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
2 cebule
700ml bulionu drobiowego
2 łyżeczki curry
2 łyżki masła
1 łyżka przyprawy garam Masala
1 łyżka oleju
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem, odstawić na 20 minut.

2. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na kawałki o długości około 3 cm i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko obsmażyć.

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste, cały czas podlewać bulionem aż do momentu gdy ryż stanie się miękki. Następnie dodać filet z kurczaka, jedną łyżkę masła i smażyć aż mięso będzie dobre. Na koniec dodać szparagi, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć. Potrawkę podawać na ciepło.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz