niedziela, 7 kwietnia 2019

Szpinakowy omlet z owocami, masą śmietanową i czekoladową nutą


Szybki w przygotowaniu, smaczny szpinakowy omlet z bitą śmietaną, orzeźwiającymi owocami i nutką słodkiej czekolady to idealny pomysł na śniadanie w słodkiej wersji, które dostarczy sił i pozwoli energicznie rozpocząć każdy dzień. A do picia polecam sok Słoneczne Pomarańcze z cząstkami miąższu - 100 % soku tylko od Hortex. 

Składniki:

2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru pudru
3ml aromatu migdałowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia

Masa śmietanowa:
50ml śmietany 30%
150g serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
20g czekolady mlecznej
70g malin
70g borówek amerykańskich
cukier puder

Wykonanie:

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać żółtka, rozmrożony szpinak, cukier, aromat, nadal miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość jeszcze chwilę miksować.

2. Masę jajeczną wylać na patelnię natłuszczoną olejem i usmażyć omlet z obydwu stron na złoty kolor.

3. Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek, cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką.

4. Gotowy omlet posmarować masą śmietanową, ułożyć owoce i złożyć na pół. Wierzch omleta polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, udekorować resztą owoców i lekko oprószyć cukrem pudrem.

Wyborne śniadanie w słodkiej wersji z dodatkiem orzeźwiającego 100% soku pomarańczowego Hortex z kawałkami miąższu :) Na dobry początek każdego dnia :]



#durszlakXhortex 

#hortex 

#odmatkinatury





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz