Moja
wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej w nowatorskiej odsłonie.
Buraczkowe knedle o pięknym rubinowym kolorze, nadziane wyrazistym serem
połączonym z pachnącą natką i chrupiącymi orzeszkami, oblane aromatycznym
masełkiem z orzechowo-ziołową nutą są świetną propozycją sycącego dania
obiadowego.
Składniki:
500g
ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1
jajko
około
380g mąki pszennej
1
łyżka soku z cytryny
szczypta
soli
Farsz:
400g
koziego sera
80g
orzechów ziemnych bez soli
80g
orzechów włoskich
1
żółtko
1
pęczek natki z pietruszki
sól
pieprz
Pietruszkowo-
orzechowo masełko:
100g masła
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki z pietruszki
30g orzechów włoskich
40g orzechów ziemnych
Wykonanie:
1.
Farsz:
Ser
rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość
dokładnie wymieszać.
2.
Puree buraczkowe odmrozić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie około 8 minut.
Następnie dodać sok z cytryny i całość
dokładnie wymieszać.
3.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.
4.
Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka,
następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko
podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt
wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 20 kawałków).
Następnie każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i
uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.
5.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.
6. Pietruszko- orzechowe masełko:
Natkę z pietruszki umyć, osuszyć i posiekać, a orzechy uprażyć na
suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać
przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę z pietruszki i orzechy. Całość
dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby całość nabrała aromatu.
7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle polać pietruszkowo-orzechowym masełkiem.
Lato nieustannie kojarzy nam się z zapachem warzyw i owoców. Czy musimy z nich rezygnować w zimie? Otóż nie! W szczelnych opakowaniach w sklepowych zamrażarkach przez cały rok znajdziemy wszystkie smaki wakacji. Są to produkty wartościowe, bowiem zarówno owoce i warzywa podczas mrożenia praktycznie nie tracą swoich wartości odżywczych i smakowych. Dodatkowo są łatwe w przygotowaniu – nie trzeba ich już obierać czy myć. Wystarczy wcześniej wyjąć z zamrażalnika i od razu można przygotować z nich ulubione potrawy. Kupując mrożonki wykorzystujemy cały zakupiony produkt, a więc nie płacimy za te części, które byśmy wyrzucili!
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
Więcej na: www.hortex.pl
Wyglądają bardzo pysznie.. Knedle uwielbiam pod każdą postacią, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Na pewno spróbuję tego przepisu jak dla mnie to coś nowego ... :)
OdpowiedzUsuńNiesamowity pomysł z burakiem! Ten kolor skusił mnie, zapisuję do wypróbowania;-)
OdpowiedzUsuń