niedziela, 7 kwietnia 2019

Buraczkowe knedle z kozim serem, chrupiącymi orzeszkami i pietruszkowym masełkiem


Moja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej w nowatorskiej odsłonie. Buraczkowe knedle o pięknym rubinowym kolorze, nadziane wyrazistym serem połączonym z pachnącą natką i chrupiącymi orzeszkami, oblane aromatycznym masełkiem z orzechowo-ziołową nutą są świetną propozycją sycącego dania obiadowego.

Składniki:

500g ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1 jajko
około 380g mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

Farsz:
400g koziego sera
80g orzechów ziemnych bez soli
80g orzechów włoskich
1 żółtko
1 pęczek natki z pietruszki
sól
pieprz

Pietruszkowo- orzechowo masełko:
100g masła
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki z pietruszki
30g  orzechów włoskich
40g orzechów ziemnych

Wykonanie:

1. Farsz:
Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać.

2. Puree buraczkowe odmrozić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie około 8 minut. Następnie dodać sok z cytryny i  całość dokładnie wymieszać.

3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.

4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.

5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.

6. Pietruszko- orzechowe masełko:
Natkę z pietruszki umyć, osuszyć i posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę z pietruszki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby całość nabrała aromatu.

7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle polać pietruszkowo-orzechowym masełkiem.


Lato nieustannie kojarzy nam się z zapachem warzyw i owoców. Czy musimy z nich rezygnować w zimie? Otóż nie! W szczelnych opakowaniach w sklepowych zamrażarkach przez cały rok znajdziemy wszystkie smaki wakacji. Są to produkty wartościowe, bowiem zarówno owoce i warzywa podczas mrożenia praktycznie nie tracą swoich wartości odżywczych i smakowych. Dodatkowo są łatwe w przygotowaniu – nie trzeba ich już obierać czy myć. Wystarczy wcześniej wyjąć z zamrażalnika i od razu można przygotować z nich ulubione potrawy. Kupując mrożonki wykorzystujemy cały zakupiony produkt, a więc nie płacimy za te części, które byśmy wyrzucili!
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury




Więcej na: www.hortex.pl

3 komentarze:

  1. Justyna Gonczaronek7 kwietnia 2019 22:47

    Wyglądają bardzo pysznie.. Knedle uwielbiam pod każdą postacią, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka8 kwietnia 2019 12:39

    Pysznie wyglądają. Na pewno spróbuję tego przepisu jak dla mnie to coś nowego ... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bartłomiej Popławski15 kwietnia 2019 11:08

    Niesamowity pomysł z burakiem! Ten kolor skusił mnie, zapisuję do wypróbowania;-)

    OdpowiedzUsuń