sobota, 6 kwietnia 2019

Szpinakowe gofry z jajkiem sadzonym i kolorowymi warzywami


Gofry z nutą szpinaku, podane z rozpływającym jajkiem sadzonym, świeżym ogórkiem i chrupiącą, przyjemnie pikantną rzodkiewką to świetny pomysł na wspólne i pożywne śniadanie. A do picia polecam sok Słoneczne Pomarańcze z cząstkami miąższu - 100 % soku tylko od Hortex. 

Składniki:

Gofry szpinakowe:
3 jajka
50ml mleka
130g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
olej do wysmarowania gofrownicy

Dodatkowo:
4 jajka
garść posiekanego szczypiorku
garść szpinaku
kilka rzodkiewek
kilka pomidorków koktajlowych
ogórek
olej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę (nie musi być sztywna). Następnie dodać żółtka, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). W trakcie pieczenia gofrów usmażyć na rozgrzanej patelni jajka sadzone, oprószyć solą, pieprzem i posypać szczypiorkiem.

3. Gofry podawać na ciepło z jajkiem sadzonym, szpinakiem, rzodkiewką, pomidorkami i ogórkiem.


Wiosenne śniadanie w postaci szpinakowych gofrów z rozpływającym się jajkiem połączonym z aromatycznym, świeżym szczypiorkiem, chrupiącą rzodkiewką i orzeźwiającym ogórkiem dopełnia prawdziwy 100% sok Hortex z dojrzewających w słońcu pomarańczy :)

 






#durszlakXhortex 

#hortex 

#odmatkinatury


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz