Gofry
z nutą szpinaku, podane z rozpływającym jajkiem sadzonym, świeżym ogórkiem i
chrupiącą, przyjemnie pikantną rzodkiewką to świetny pomysł na wspólne i
pożywne śniadanie. A do picia polecam sok Słoneczne Pomarańcze z cząstkami miąższu - 100 % soku tylko od Hortex.
Składniki:
Gofry
szpinakowe:
3
jajka
50ml
mleka
130g
mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
olej
do wysmarowania gofrownicy
Dodatkowo:
4
jajka
garść
posiekanego szczypiorku
garść
szpinaku
kilka
rzodkiewek
kilka pomidorków koktajlowych
kilka pomidorków koktajlowych
ogórek
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę (nie musi być sztywna). Następnie dodać
żółtka, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem
i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie doprawić do smaku solą i
pieprzem.
2.
Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane
ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). W
trakcie pieczenia gofrów usmażyć na rozgrzanej patelni jajka sadzone, oprószyć solą, pieprzem i posypać
szczypiorkiem.
3. Gofry podawać na ciepło z jajkiem sadzonym, szpinakiem, rzodkiewką, pomidorkami i
ogórkiem.
Wiosenne śniadanie w postaci szpinakowych gofrów z rozpływającym się jajkiem połączonym z aromatycznym, świeżym szczypiorkiem, chrupiącą rzodkiewką i orzeźwiającym ogórkiem dopełnia prawdziwy 100% sok Hortex z dojrzewających w słońcu pomarańczy :)
#durszlakXhortex
#hortex
#odmatkinatury
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz