sobota, 6 kwietnia 2019

Kaczka z jabłkami i żurawiną


Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą żurawiny i dojrzewających w słońcu jabłek, to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad.

Składniki:

1 kaczka (2,5kg)
1kg jabłek
150g żurawiny
3 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżeczki majeranku
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
sól
olej

Wykonanie:

1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i  tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

2. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Przełożyć do miski, dodać żurawinę i dokładnie wymieszać.

3. Kaczkę napełnić jabłkami wymieszanymi z żurawiną, dokładnie spiąć wykałaczką i związać nogi. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe jabłka, żurawinę i podlać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia, piec kaczkę aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.







1 komentarz: