Kaczka
to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z
aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą żurawiny i dojrzewających w słońcu
jabłek, to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny
obiad.
Składniki:
1
kaczka (2,5kg)
1kg
jabłek
150g
żurawiny
3
łyżeczki suszonego tymianku
2
łyżeczki majeranku
1
szklanka czerwonego wytrawnego wina
sól
olej
Wykonanie:
1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć
olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a
najlepiej na całą noc.
2. Jabłka umyć, pozbawić gniazd
nasiennych i pokroić w ósemki. Przełożyć do miski, dodać żurawinę i dokładnie
wymieszać.
3. Kaczkę napełnić jabłkami wymieszanymi z
żurawiną, dokładnie spiąć wykałaczką i związać nogi. Gotową kaczkę przełożyć
(piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać
pozostałe jabłka, żurawinę i podlać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
170 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut
podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut przed
końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia, piec kaczkę aby skórka się zrumieniła
i była chrupiąca.
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń