środa, 24 kwietnia 2019

Śniadaniowa kolorowa sałatka z chrupiącymi płatkami


Kolorowa sałatka, która w mgnieniu oka znika z talerzy podczas śniadania. Chrupiące płatki kukurydziane, świeże brokuły, pachnący koperek, delikatna szynka i warzywa polane aromatycznym sosem tworzą przepyszną harmonię smaków. Taka sałatka to świetny pomysł na pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy nam niezbędnej energii i pozwoli z werwą rozpocząć dzień.

Składniki:

500g brokułu
4 jajka
1 puszka kukurydzy konserwowej
300g szynki konserwowej
1 pęczek koperku
1 czerwona papryka
40g płatków kukurydzianych klasycznych
sól
cukier

Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
1 ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

3. Szynkę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, a koperek drobno posiekać.

4. Sos:
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

5. W kielichu układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, jajka, czerwona papryka, połowa sosu, posiekany koperek, szynka, kukurydza, pozostała ilość sosu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu posypać płatkami kukurydzianymi i wstawić do lodówki.





1 komentarz: