Kolorowa
sałatka, która w mgnieniu oka znika z talerzy podczas śniadania. Chrupiące płatki
kukurydziane, świeże brokuły, pachnący koperek, delikatna szynka i warzywa
polane aromatycznym sosem tworzą przepyszną harmonię smaków. Taka sałatka to
świetny pomysł na pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy nam niezbędnej
energii i pozwoli z werwą rozpocząć dzień.
Składniki:
500g
brokułu
4
jajka
1
puszka kukurydzy konserwowej
300g
szynki konserwowej
1
pęczek koperku
1
czerwona papryka
40g
płatków kukurydzianych klasycznych
sól
cukier
Sos:
3
łyżki jogurtu naturalnego
2
łyżki majonezu
3
ząbki czosnku
1
ząbek czosnku
sól
świeżo
zmielony pieprz
Wykonanie:
1.
Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z
dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.
2.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
3.
Szynkę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy,
a koperek drobno posiekać.
4.
Sos:
Majonez
wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
5. W kielichu układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, jajka,
czerwona papryka, połowa sosu, posiekany koperek, szynka, kukurydza, pozostała
ilość sosu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu posypać płatkami
kukurydzianymi i wstawić do lodówki.
wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń