Smaczna,
aromatyczna i delikatna ryba podana na mieszance zdrowych kasz, z rewelacyjnym
sosem pachnącym limonką na bazie zielonego groszku, świeżego koperku i
orzeźwiającej mięty, to świetny pomysł dla fanów dań rybnych w nowatorskiej
odsłonie.
Składniki:
650
dorsza około 5 kawałków
180g
kaszy mix bulgur i quinoa
olej
sól
pieprz
cytrynowy
Sos
z zielonego groszku:
350g
zielonego groszku (mrożonego)
1
cebula
1
ząbek czosnku
1
pęczek kopru
20 listków świeżej mięty
200ml
śmietany 30%
1
łyżka soku z limonki
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Kawałki dorsza umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, odstawić na
około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po
około 3-4 minuty.
2.
Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
3.
Sos z zielonego groszku:
Zielony
groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno
posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać ugotowany zielony groszek,
posiekany koper, miętę i całość chwilę smażyć. Następnie zielony groszek
rozgnieść widelcem, wlać śmietankę, sok z limonki, doprawić do smaku solą, pieprzem,
ponownie całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć do zredukowania sosu.
4. Na talerz wyłożyć ryż, sos z zielonego groszku, a na wierzchu położyć kawałki usmażonego dorsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz