czwartek, 18 kwietnia 2019

Dorsz w sosie z zielonego groszku, mięty i koperku


Smaczna, aromatyczna i delikatna ryba podana na mieszance zdrowych kasz, z rewelacyjnym sosem pachnącym limonką na bazie zielonego groszku, świeżego koperku i orzeźwiającej mięty, to świetny pomysł dla fanów dań rybnych w nowatorskiej odsłonie.

Składniki:

650 dorsza około 5 kawałków
180g kaszy mix bulgur i quinoa
olej
sól
pieprz cytrynowy

Sos z zielonego groszku:
350g zielonego groszku (mrożonego)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pęczek kopru
20  listków świeżej mięty
200ml śmietany 30%
1 łyżka soku z limonki
olej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Kawałki dorsza umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, odstawić na około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 3-4 minuty.

2. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

3. Sos z zielonego groszku:
Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać ugotowany zielony groszek, posiekany koper, miętę i całość chwilę smażyć. Następnie zielony groszek rozgnieść widelcem, wlać śmietankę, sok z limonki, doprawić do smaku solą, pieprzem, ponownie całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć do zredukowania sosu.

4. Na talerz wyłożyć ryż, sos z zielonego groszku, a  na wierzchu położyć kawałki usmażonego dorsza.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz