Domowy
chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, na mące razowej, z dużą ilością
ziaren, to idealna propozycja dla osób lubiących zdrowe i domowe wypieki.
Składniki:
200g
mąki razowej typ 2000
350g
mąki pszennej
30g
świeżych drożdży
1
łyżeczki cukru
1
płaska łyżeczka soli morskiej
1
łyżka oliwy
370ml
ciepłej wody
100g
ziaren słonecznika
30g
sezam
masło
do wysmarowania naczynia
Wykonanie:
1.
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 1 łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody,
całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki
przesiać do miski, dodać sól, oliwę, resztę wody, zaczyn drożdżowy i ziarna.
Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto (aż zacznie odchodzić
od rąk).
2.
Miskę z gotowym ciastem owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki i pozostawić
do wyrośnięcia na całą noc.
3.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić,
uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym samym czasie
wysmarowane masłem naczynie wraz z pokrywką wstawić do zimnego piekarnika i
nagrzać piekarnik do 200 stopni.
4.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, przykryć pokrywką i piec około 30
minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej piec
chleb w tej samej temperaturze jeszcze około 20-25 minut.
5. Po upieczeniu chleb wyjąć z naczynia i pozostawić na kratce do
wystudzenia.
Cudowny chlebek na śniadanie! A do tego czarna herbata pasuje jak ulał :)
OdpowiedzUsuńTaki zestaw na weekend idealne! Ciepły chleb i pyszna herbatka :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!!!!
OdpowiedzUsuńChleb wyszedł super mimo zrobionego odstępstwa czasowego -nie trzymałam w lodówce. Następny zrobię w/g przepisu
OdpowiedzUsuń