Moja
wersja klasycznej nicejskiej sałatki rodem z południowej Francji, która była
przygotowywana dla powracających z morza rybaków. Zdrowa, lekka i pożywna
zawierająca świeże warzywa, jajka na twardo, aromatyczne czarne oliwki oraz
tuńczyka i małą rybkę anchois świetnie komponuje się z przygotowanym
winegretem.
Składniki:
80g
mix sałat z rukolą
1
puszka tuńczyka w sosie własnym
1
puszka filecików anchois
12
pomidorków koktajlowych
12
czarnych oliwek
1
czerwona cebula
1/2
zielonego ogórka
3
jajka na twardo
świeżo
zmielony pieprz
Winegret:
2
łyżki octu jabłkowego
5
łyżek oliwy z oliwek
2
łyżki wody
1
łyżeczka suszonego rozmarynu
1
łyżka miodu
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Mix sałat umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz.
2.
Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki, cebulę pokroić w krążki, a
ogórka obrać, pokroić w plasterki, a plasterki następnie na 4 części. Oliwki
odsączyć z zalewy i pokroić na pół.
3.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.
4.
Tuńczyka odsączyć i podzielić na mniejsze kawałki, a anchois wyjąć z puszki i
osuszyć na papierowym ręczniku.
5.
Sos:
Do
oliwy z oliwek dodać ocet jabłkowy, wodę, miód, i rozmaryn, doprawić do smaku
solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
6. Na talerzu rozłożyć mix sałat, pomidorki koktajlowe, kawałki
tuńczyka, ogórka, oliwki, jajka na twardo, krążki czerwonej cebuli, na środku
wyłożyć fileciki anchois. Całość polać winegretem i oprószyć świeżo zmielonym z
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz