środa, 17 kwietnia 2019

Sałatka francuskich rybaków


Moja wersja klasycznej nicejskiej sałatki rodem z południowej Francji, która była przygotowywana dla powracających z morza rybaków. Zdrowa, lekka i pożywna zawierająca świeże warzywa, jajka na twardo, aromatyczne czarne oliwki oraz tuńczyka i małą rybkę anchois świetnie komponuje się z przygotowanym winegretem.

Składniki:

80g mix sałat z rukolą
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka filecików anchois
12 pomidorków koktajlowych
12 czarnych oliwek
1 czerwona cebula
1/2 zielonego ogórka
3 jajka na twardo
świeżo zmielony pieprz

Winegret:
2 łyżki octu jabłkowego
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżka miodu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Mix sałat umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz.

2. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki, cebulę pokroić w krążki, a ogórka obrać, pokroić w plasterki, a plasterki następnie na 4 części. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na pół.

3. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.

4. Tuńczyka odsączyć i podzielić na mniejsze kawałki, a anchois wyjąć z puszki i osuszyć na papierowym ręczniku.

5. Sos:
Do oliwy z oliwek dodać ocet jabłkowy, wodę, miód, i rozmaryn, doprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.

6. Na talerzu rozłożyć mix sałat, pomidorki koktajlowe, kawałki tuńczyka, ogórka, oliwki, jajka na twardo, krążki czerwonej cebuli, na środku wyłożyć fileciki anchois. Całość polać winegretem i oprószyć świeżo zmielonym z pieprzem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz