Lekka, puszysta, czekoladowo-waniliowa
babka z wyrazistymi kolorami, posypana cukrem pudrem to świetna propozycja na
tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką
ozdobą świątecznego stołu.
Składniki:
5 jajek
300g cukru
430g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250ml oleju
250ml wody
3 łyżki kakao + 3 łyżki wody
szczypta barwnika czerwonego i żółtego
cukier puder do posypania
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać
cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej i wodę. Całość
dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na 3 równe części.
Do jednej dodać kakao i 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać, a do drugiej i
trzeciej barwniki.
2. Gotowe ciasto w trzech kolorach przelać do
wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2 litrów.
Kolejność kolorów dowolna, można również je wymieszać.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do
wystudzenia.
4. Gotową, wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Pysznie tu u Ciebie) ))
OdpowiedzUsuń