Niezwykle
aromatyczny, słodko-ostry kurczak z nutą słodkiego kokosowego mleka, wyrazistej
pikantnej papryczki, pachnącego curry i świeżej kolendry to świetna mieszanka
smaków z całego świata, która stanowi doskonały, pełnowartościowy obiad prosto
z kuchni azjatyckiej.
Składniki:
600g
fileta z kurczaka
2
czerwona papryki
1
cebula
2
dojrzałe mango
200ml
mleczka kokosowego
1
łyżeczka pasty chilli
4
łyżeczki przyprawy curry
2
łyżeczki zielonej pasty curry
1/2
łyżeczki kurkumy
2
łyżki oleju kokosowego
garść
świeżej kolendry
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i
odstawić na około 30 minut.
2.
Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małe paseczki.
3.
Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pół jednego mango zmiksować na puree.
4.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju kokosowym, dodać pokrojonego fileta,
pastę chilli, pastę curry, kurkumę, pozostałą przyprawę curry i smażyć jeszcze
chwilę. Po tym czasie dodać pokrojone papryki, puree z mango, wlać mleko
kokosowe, zagotować i całość chwilę smażyć. Na samym końcu dodać mango w
kostkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i jeszcze kilka minut dusić. Przed
podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą.
5. Kurczaka po tajsku podawać z białym lub brązowym ryżem, świetnie
smakuje również z makaronem ryżowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz