środa, 3 kwietnia 2019

Kurczak po tajsku z mango i paprykami


Niezwykle aromatyczny, słodko-ostry kurczak z nutą słodkiego kokosowego mleka, wyrazistej pikantnej papryczki, pachnącego curry i świeżej kolendry to świetna mieszanka smaków z całego świata, która stanowi doskonały, pełnowartościowy obiad prosto z kuchni azjatyckiej.

Składniki:

600g fileta z kurczaka
2 czerwona papryki
1 cebula
2 dojrzałe mango
200ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka pasty chilli
4 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżeczki zielonej pasty curry
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oleju kokosowego
garść świeżej kolendry
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na około 30 minut.

2. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małe paseczki.

3. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pół jednego mango zmiksować na puree.

4. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju kokosowym, dodać pokrojonego fileta, pastę chilli, pastę curry, kurkumę, pozostałą przyprawę curry i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie dodać pokrojone papryki, puree z mango, wlać mleko kokosowe, zagotować i całość chwilę smażyć. Na samym końcu dodać mango w kostkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i jeszcze kilka minut dusić. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą.

5. Kurczaka po tajsku podawać z białym lub brązowym ryżem, świetnie smakuje  również z makaronem ryżowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz