Paprykarz to tradycyjna potrwa kuchni
węgierskiej składająca się z mięsa ryb, papryki i ryżu. W moim wydaniu z
wędzoną makrelą, marchewką i ryżem. Zdrowe mięso rybie plus marchew i brązowy
ryż idealnie ze sobą współgrają i tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa. A do picia polecam sok Słoneczne Pomarańcze z cząstkami miąższu - 100 % soku tylko od Hortex.
Składniki:
300g obranej z ości wędzonej makreli
100g brązowego ryżu
2 cebule
2 ząbki czosnku
260g koncentratu pomidorowego
100ml wody
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Makrelę
podzielić na mniejsze części, lub rozgnieść widelcem.
2. Ryż
ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
3. Cebulę i
czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchew i smażyć jeszcze
kilka minut cały czas mieszając.
4. Następnie
dodać koncentrat pomidorowy, wodę, papryki, doprawić do smaku solą, pieprzem i
całość dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić aż marchewka będzie
miękka. Po tym czasie dodać ryż, makrelę i całość dokładnie wymieszać,
ewentualnie doprawić do smaku.
5. Gotowy paprykarz podawać ze świeżym pieczywem.
Nasze owoce i warzywa zamrażamy tuż po zbiorach, dzięki czemu zachowują smak, kolor i witaminy przez cały rok! Dzięki mrożonkom Hortex w szybki i łatwy sposób przygotujesz swoje ulubione danie…
Dlaczego warto jeść mrożonki?
Świeżość i wartość odżywcza. Mrożonki są produkowane w kilka godzin od momentu zebrania owoców i warzyw. To dlatego są bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy, nie zawierają konserwantów.
Cena. Podczas przygotowania produktu do mrożenia usuwane są wszystkie elementy zbędne, dlatego konsument płaci jedynie za wartościowe owoce i warzywa. W przypadku świeżych warzyw i owoców w trakcie obierania i czyszczenia traci się nawet 40% ich masy. Co więcej, ceny mrożonek są stabilne i nie zależą od sezonu.
Wygoda. Mrożonki sprzedawane w sklepach zostały już obrane, umyte i podzielone na porcje. To dlatego przy wykorzystaniu mrożonych warzyw i owoców czas przygotowania posiłku skraca się o 40-80%.
Dostępność. Mrożonki dostępne są przez cały rok, a więc i wtedy, gdy na rynku brakuje świeżych owoców i warzyw. W sezonie zimowo - wiosennym stanowią uzupełnienie posiłków.
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
Chętnie bym zjadła taką na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńMniam! Wieki nie jadłem paprykarzu, a co dopiero, aby zrobić go samodzielnie :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię. :)
OdpowiedzUsuńPaprykarz jest pyszny ... mniam :)
OdpowiedzUsuńale smaka mi narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńŁał! wygląda świetnie! dużo bym dała żeby skosztować!
OdpowiedzUsuńPyszne! Pyszne i jeszcze raz pyszne
OdpowiedzUsuńPaprykarz super! :) właśnie robię po raz kolejny :) Wszystkim smakuje i jest banalne prosty w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńMniam; )
Jeszcze nigdy nie jadłyśmy domowego paprykarzu :D Z chęcią byśmy go spróbowały :)
OdpowiedzUsuńKiedyś wręcz przepadłam za paprykarzami.
OdpowiedzUsuńDawno takiego nie jadłam.
Zapowiada się bardzo ciekawie.
Pozdrawiam serdecznie :)
Niesamowity pomysł! Te kolory <3 Od razu zapisuję do wypróbowania;-)
OdpowiedzUsuń