poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Domowy paprykarz z makrelą i marchewką


Paprykarz to tradycyjna potrwa kuchni węgierskiej składająca się z mięsa ryb, papryki i ryżu. W moim wydaniu z wędzoną makrelą, marchewką i ryżem. Zdrowe mięso rybie plus marchew i brązowy ryż idealnie ze sobą współgrają i tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa. A do picia polecam sok Słoneczne Pomarańcze z cząstkami miąższu - 100 % soku tylko od Hortex. 

Składniki:

300g obranej z ości wędzonej makreli
100g brązowego ryżu
2 cebule
2 ząbki czosnku
260g koncentratu pomidorowego
100ml wody
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Makrelę podzielić na mniejsze części, lub rozgnieść widelcem.

2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchew i smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając.

4. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wodę, papryki, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić aż marchewka będzie miękka. Po tym czasie dodać ryż, makrelę i całość dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.

5. Gotowy paprykarz podawać ze świeżym pieczywem.



Nasze owoce i warzywa zamrażamy tuż po zbiorach, dzięki czemu zachowują smak, kolor i witaminy przez cały rok! Dzięki mrożonkom Hortex w szybki i łatwy sposób przygotujesz swoje ulubione danie…



Dlaczego warto jeść mrożonki?

Świeżość i wartość odżywcza. Mrożonki są produkowane w kilka godzin od momentu zebrania owoców i warzyw. To dlatego są bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy, nie zawierają konserwantów.

Cena. Podczas przygotowania produktu do mrożenia usuwane są wszystkie elementy zbędne, dlatego konsument płaci jedynie za wartościowe owoce i warzywa. W przypadku świeżych warzyw i owoców w trakcie obierania i czyszczenia traci się nawet 40% ich masy. Co więcej, ceny mrożonek są stabilne i nie zależą od sezonu.


Wygoda. Mrożonki sprzedawane w sklepach zostały już obrane, umyte i podzielone na porcje. To dlatego przy wykorzystaniu mrożonych warzyw i owoców czas przygotowania posiłku skraca się o 40-80%.

Dostępność. Mrożonki dostępne są przez cały rok, a więc i wtedy, gdy na rynku brakuje świeżych owoców i warzyw. W sezonie zimowo - wiosennym stanowią uzupełnienie posiłków.




#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury




11 komentarzy:

  1. Chętnie bym zjadła taką na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Wieki nie jadłem paprykarzu, a co dopiero, aby zrobić go samodzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robię. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Paprykarz jest pyszny ... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Justyna Gonczaronek7 kwietnia 2019 22:50

    Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała żeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka8 kwietnia 2019 12:40

    Pyszne! Pyszne i jeszcze raz pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Paprykarz super! :) właśnie robię po raz kolejny :) Wszystkim smakuje i jest banalne prosty w przygotowaniu.
    Mniam; )

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie jadłyśmy domowego paprykarzu :D Z chęcią byśmy go spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś wręcz przepadłam za paprykarzami.
    Dawno takiego nie jadłam.
    Zapowiada się bardzo ciekawie.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bartłomiej Popławski15 kwietnia 2019 11:07

    Niesamowity pomysł! Te kolory <3 Od razu zapisuję do wypróbowania;-)

    OdpowiedzUsuń