Lekkie
sezonowe ciasto na bazie biszkoptu, lekko kwaskowej, orzeźwiającej masy
malinowej, delikatną serową nutą oraz bitej śmietany to ciekawa propozycja do
kawki w gronie najbliższych.
Składniki:
Biszkopt:
3
jajka
4
łyżki cukru pudru
1/2
szklanki mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
Masa
malinowo-serowa:
250g
świeżych lub mrożonych malin
250g
białego sera
250g
śmietany 30%
3
łyżki żelatyny
6
łyżek mleka
6
łyżek cukru pudru
Bita
śmietana:
250ml
śmietany 36%
1
łyżka cukru pudru
1
śmietan-fix
80g
świeżych malin na dekorację
Wykonanie:
1.
Biszkopt:
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka,
mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość
dokładnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach 30 cm x 35 cm wyłożonej papierem
do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20
minut. Po tym czasie jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na lekko wilgotną
ściereczkę i zwinąć w rulon.
2.
Masa malinowo serowa:
Śmietanę
ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę,
żelatynę rozrobioną w mleku (żelatynę zalać trzema łyżkami mleka żeby
napęczniała, a następnie rozpuścić w trzech łyżkach podgrzanego mleka) i
zmiksowane do postaci musu maliny. Całość dokładnie wymieszać pozostawić do
lekkiego stężenia.
3.
Po tym czasie rozwinąć biszkopt, wylać masę malinowo-serową i ponownie
delikatnie zwinąć w roladę, wstawić do lodówki na około 60 minut.
4.
Bita śmietana:
Śmietanę
ubić na sztywno ze śmietan-fixem, dodać cukier puder i całość dokładnie
wymieszać.
5.
Bitą śmietaną obsmarować roladę, wierzch
udekorować świeżymi malinami.
wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuń