Paprykarz to tradycyjna potrwa kuchni
węgierskiej składająca się z mięsa ryb, pomidorów i ryżu. W moim wydaniu zdrowe
mięso ryby połączone z marchewką, koncentratem pomidorowym, ryżem i aromatyczną
papryką tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa.
Składniki:
400g filetu z dorsza
150g ryżu
3 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki przyprawy do ryb
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Filety z dorsza skropić sokiem z
cytryny, oprószyć przyprawą do ryby i świeżym pieprzem. Odstawić na około
30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec około 20-25
minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia i lekko rozgnieść widelcem.
2. Ryż
ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
3. Marchew
obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
4. Cebulę i
czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać startą marchew i smażyć
jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy,
paprykę słodką, ostrą i wędzoną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i całość
dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić aż marchewka będzie miękka. Po
tym czasie dodać ryż, dorsza i całość dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić
do smaku.
5. Gotowy paprykarz podawać ze świeżym pieczywem.
#pudliszki
* Sadzimy * Zbieramy * Sortujemy * Przecieramy * Odparowujemy * Żeby wydobyć z pomidorów ten smak, czujesz go w każdym daniu doprawionym koncentratem pomidorowym Pudliszki ! |
Paprykarz jest pyszny ... mniam :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś :)
Bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń