wtorek, 30 kwietnia 2019

Domowy paprykarz z dorszem


Paprykarz to tradycyjna potrwa kuchni węgierskiej składająca się z mięsa ryb, pomidorów i ryżu. W moim wydaniu zdrowe mięso ryby połączone z marchewką, koncentratem pomidorowym, ryżem i aromatyczną papryką tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa.

Składniki:

400g filetu z dorsza
150g ryżu
3 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki przyprawy do ryb
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby i świeżym pieprzem. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia i lekko rozgnieść widelcem.

2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

3. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać startą marchew i smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, ostrą i wędzoną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić aż marchewka będzie miękka. Po tym czasie dodać ryż, dorsza i całość dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.

5. Gotowy paprykarz podawać ze świeżym pieczywem.



 #pudliszki





* Sadzimy * Zbieramy * Sortujemy * Przecieramy * Odparowujemy *

Żeby wydobyć z pomidorów ten smak, czujesz go w każdym daniu doprawionym koncentratem pomidorowym Pudliszki !



2 komentarze:

  1. Stefania Wilk1 maja 2019 12:25

    Paprykarz jest pyszny ... mniam :)
    ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń