poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Buraczane knedle z serem i posypką cynamonową


Moja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej w nowej wersji z burakiem. Buraczkowe knedle nadziane delikatnym serem z cytrynową nutą, z dodatkiem słodkiej i pachnącej cynamonem posypki to świetna propozycja dania obiadowego na słodko.

Składniki:

500g ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1 jajko
około 380g mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
szczypta soli

Farsz:
400g białego sera półtłustego
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny

Posypka:
60g bułki tartej
45g masła
4 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
sól

Wykonanie:

1. Farsz:
Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać.

2. Puree buraczkowe odmrozić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie około 6-8 minut. Następnie dodać sok z cytryny, cukier i całość dokładnie wymieszać.

3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.

4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.

5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.

6. Posypka:
Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać.

7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły.




#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury


Zalety mrożonek:

- Zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych, czyli gniciu, pleśnieniu i niepożądanym fermentacjom.

- Zapobieganie przedostawaniu się do żywności drobnoustrojów.

- Niewielkie straty witamin i innych składników odżywczych.

- Brak potrzeby stosowania substancji konserwujących.

- Zachowanie walorów smakowych produktów spożywczych.

- Dostępność różnorodnych owoców i warzyw przez cały rok.

- Wygoda – zamrożone produkty są podzielone na porcje, obrane i umyte.


Matka Natura i Hortex – zastanawialiście się kiedyś, jaka to magiczna siła ich połączyła? Uczucie szczere jak pole, z którego Hortex zbierał warzywa, by podbić serce ukochanej.
Bez lipy! Zakochali się błyskawicznie i głęboko – tak, jak Hortex mrozi :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz