Moja
wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej w nowej wersji z
burakiem. Buraczkowe knedle nadziane delikatnym serem z cytrynową nutą, z
dodatkiem słodkiej i pachnącej cynamonem posypki to świetna propozycja dania
obiadowego na słodko.
Składniki:
500g
ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1
jajko
około
380g mąki pszennej
1
łyżka soku z cytryny
szczypta
cukru
szczypta
soli
Farsz:
400g
białego sera półtłustego
2
żółtka
5
łyżek cukru pudru
skórka
otarta z jednej sparzonej cytryny
2
łyżeczki soku z cytryny
Posypka:
60g
bułki tartej
45g
masła
4
łyżki cukru
1
łyżka cynamonu
sól
Wykonanie:
1.
Farsz:
Ser
rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość
dokładnie wymieszać.
2.
Puree buraczkowe odmrozić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie około 6-8 minut. Następnie
dodać sok z cytryny, cukier i całość dokładnie wymieszać.
3.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.
4.
Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka,
następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko
podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt
wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 20 kawałków).
Następnie każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i
uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.
5.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.
6.
Posypka:
Masło
rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać
cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać.
7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się
dobrze oblepiły.
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
Zalety
mrożonek:
-
Zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych, czyli gniciu,
pleśnieniu i niepożądanym fermentacjom.
-
Zapobieganie przedostawaniu się do żywności drobnoustrojów.
-
Niewielkie straty witamin i innych składników odżywczych.
-
Brak potrzeby stosowania substancji konserwujących.
-
Zachowanie walorów smakowych produktów spożywczych.
-
Dostępność różnorodnych owoców i warzyw przez cały rok.
-
Wygoda – zamrożone produkty są podzielone na porcje, obrane i umyte.
Matka Natura i Hortex – zastanawialiście się kiedyś, jaka to magiczna siła ich połączyła? Uczucie szczere jak pole, z którego Hortex zbierał warzywa, by podbić serce ukochanej.
Bez lipy! Zakochali się błyskawicznie i głęboko – tak, jak Hortex mrozi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz