Niezwykle
aromatyczna, słodko - ostra i mocno rozgrzewająca tajska zupa na bazie świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka,
pikantnej papryczki, trawy cytrynowej i kolendry, z delikatnymi krewetkami to
obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.
Składniki:
400g
krewetek
400ml
mleczka kokosowego
1
cebula
3
ząbki czosnku
6
różyczek kalafiora
3
marchewki
4
ziemniaki
1,3l
bulionu warzywnego
6
łyżeczek startego świeżego imbiru
4
łyżeczki trawy cytrynowej
1
łyżeczka kurkumy
4
łyżeczki kolendry w ziarnkach
5
łyżek sosu rybnego
sok
z 1 limonki
1
łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz
olej
kokosowy
Wykonanie:
1.
Warzywa obrać, kalafior pokroić na mniejsze różyczki, marchew pokroić w drobną
kostkę, a ziemniaki w grubszą.
2.
Krewetki oprószyć papryką, solą i pieprzem.
3.
Kolendrę uprażyć na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu z odrobiną
soli.
4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty
imbir, kolendre, trawę cytrynową, kurkumę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie
dodać kalafior, marchew, ziemniaki i wlać bulion warzywny, gotować do momentu
aż warzywa będą al dente. Po tym czasie wlać mleko kokosowe, sos rybny, sok z
limonki, dodać krewetki i chwilkę
gotować. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.
w końcu muszę przetestować zupkę :) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń