poniedziałek, 25 marca 2019

Zupa tajska z krewetkami


Niezwykle aromatyczna, słodko - ostra i mocno rozgrzewająca tajska zupa na bazie świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki, trawy cytrynowej i kolendry, z delikatnymi krewetkami to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.

Składniki:

400g krewetek
400ml mleczka kokosowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 różyczek kalafiora
3 marchewki
4 ziemniaki
1,3l bulionu warzywnego
6 łyżeczek startego świeżego imbiru
4 łyżeczki trawy cytrynowej
1 łyżeczka kurkumy
4 łyżeczki kolendry w ziarnkach
5 łyżek sosu rybnego
sok z 1 limonki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz
olej kokosowy

Wykonanie:

1. Warzywa obrać, kalafior pokroić na mniejsze różyczki, marchew pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą.

2. Krewetki oprószyć papryką, solą i pieprzem.

3. Kolendrę uprażyć na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu z odrobiną soli.

4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, kolendre, trawę cytrynową, kurkumę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać kalafior, marchew, ziemniaki i wlać bulion warzywny, gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie wlać mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki,  dodać krewetki i chwilkę gotować. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.







1 komentarz:

  1. Mariola Gotujemy :)26 marca 2019 13:25

    w końcu muszę przetestować zupkę :) wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń