wtorek, 26 marca 2019

Domowe pulpety w sosie koperkowym


Mięsne kuleczki czyli popularne na naszych stołach soczyste pulpeciki podane tradycyjnie z sosem koperkowym i ziemniakami to obowiązkowa pozycja w naszej polskiej kuchni, która jest doskonałym pomysłem dania obiadowego.

Składniki:

750g mięsa mielonego z udźca kurczaka
300g mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka kajzerka
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki majeranku
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
mąka do obtoczenia kotlecików
sól
pieprz

Sos koperkowy:
1,2l bulionu drobiowego
300ml śmietanki 30%
2 pęczki koperku
4 łyżeczki mąki pszennej

Wykonanie:

1. Mięso drobiowe, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące.

3. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, wlać śmietanę zahartowaną  bulionem i wymieszaną z mąką pszenną. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać drobno posiekany koper, doprawić do smaku solą, pieprzem i na końcu z powrotem wrzucić pulpety, gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.

4. Gotowe pulpeciki podawać z sosem koperkowym i ziemniakami, kaszą lub ryżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz