Mięsne
kuleczki czyli popularne na naszych stołach soczyste pulpeciki podane
tradycyjnie z sosem koperkowym i ziemniakami to obowiązkowa pozycja w naszej
polskiej kuchni, która jest doskonałym pomysłem dania obiadowego.
Składniki:
750g
mięsa mielonego z udźca kurczaka
300g
mięsa mielonego z łopatki
1
cebula
1
ząbek czosnku
1
bułka kajzerka
1,5
szklanki mleka
1
jajko
2
łyżki majeranku
3
łyżki posiekanej natki z pietruszki
mąka
do obtoczenia kotlecików
sól
pieprz
Sos
koperkowy:
1,2l
bulionu drobiowego
300ml
śmietanki 30%
2
pęczki koperku
4
łyżeczki mąki pszennej
Wykonanie:
1.
Mięso drobiowe, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, posiekaną natkę z
pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić
do smaku solą i pieprzem.
2.
Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i
obtoczyć w mące.
3.
Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut.
Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, wlać śmietanę zahartowaną bulionem i wymieszaną z mąką pszenną. Sos
doprowadzić do wrzenia, dodać drobno posiekany koper, doprawić do smaku solą,
pieprzem i na końcu z powrotem wrzucić pulpety, gotować na małym ogniu około 2-3
minuty.
4. Gotowe pulpeciki podawać z sosem koperkowym i ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz