niedziela, 24 marca 2019

Krokiety ziemniaczane z szynką, serem i szczypiorkiem


Krokiety z króla polskich warzyw - ziemniaka, z dodatkiem szynki, sera i pachnącego szczypiorku są ciekawą propozycją dodatku do wszelkich dań mięsnych oraz interesującą alternatywą dla klasycznie podanych do obiadu ziemniaków czy frytek.

Składniki:

1kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
150g szynki konserwowej
150g żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka
bułka tarta
jajka

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju.

2. Szynkę konserwową i żółty ser pokroić w bardzo mała kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.

3. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.

4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać jajka, bułkę tartą, żółty ser, szynkę, szczypiorek, przesmażoną cebulę z czosnkiem i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5. Z gotowej masy uformować rękoma w krokiety, panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.








1 komentarz: