Krokiety z króla polskich warzyw - ziemniaka, z dodatkiem szynki,
sera i pachnącego szczypiorku są ciekawą propozycją dodatku do wszelkich dań
mięsnych oraz interesującą alternatywą dla klasycznie podanych do obiadu
ziemniaków czy frytek.
Składniki:
1kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
150g szynki konserwowej
150g żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka
bułka tarta
jajka
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju.
2. Szynkę konserwową i żółty ser pokroić w bardzo mała kostkę, a
szczypiorek drobno posiekać.
3. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do
miękkości. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do
mielenia.
4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać jajka, bułkę
tartą, żółty ser, szynkę, szczypiorek, przesmażoną cebulę z czosnkiem i całość dokładnie
wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Z gotowej masy uformować rękoma w krokiety,
panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju
z obydwu stron na złoty kolor.
Bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń