Krucha,
chrupiąca tarta z delikatnie ostrym porem, szynką i wyrazistym serem to
propozycja sycącego obiadu na każdą porę roku.
Składniki:
Ciasto:
125g masła extra
230g mąki pszennej
1 jajko
1/2
łyżeczka soli
1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
Farsz:
1 por
200g sera naturalnego
pleśniowego
6 plasterków szynki
konserwowej
1 jajko
3 łyżki śmietany 30%
3 łyżki parmezanu
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie
ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35 cm x
11 cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym
czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
2. Ser pleśniowy i por pokroić w słupki o
wymiarach około 10 cm x 1 cm. Każdy plaster szynki zwinąć w rulon.
3. Jajko
roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość
dokładnie wymieszać.
4. Na podpieczony spód tarty wyłożyć kolejno: ser,
por, szynkę i tak do wykończenia tarty. Następnie zalać śmietaną wymieszaną z
jajkiem i parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec
jeszcze przez około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz