piątek, 22 marca 2019

Tarta z porem, szynką i serem pleśniowym


Krucha, chrupiąca tarta z delikatnie ostrym porem, szynką i wyrazistym serem to propozycja sycącego obiadu na każdą porę roku.

Składniki:

Ciasto:
125g masła extra
230g mąki pszennej
1 jajko
1/2  łyżeczka soli
1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy

Farsz:
1 por
200g sera naturalnego pleśniowego
6 plasterków szynki konserwowej
1 jajko
3 łyżki śmietany 30%
3 łyżki parmezanu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35 cm x 11 cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

2. Ser pleśniowy i por pokroić w słupki o wymiarach około 10 cm x 1 cm. Każdy plaster szynki zwinąć w rulon.

3. Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Na podpieczony spód tarty wyłożyć kolejno: ser, por, szynkę i tak do wykończenia tarty. Następnie zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 20-25 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz