czwartek, 21 marca 2019

Kukurydziany filet z kurczaka faszerowany włoskimi smakami


Soczysta pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, delikatnie orzechową rukolą, mozzarellą, obtoczona w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych to fajny pomysł na domowy szybki obiad z piekarnika.

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka
80g mozzarelli
8 sztuk suszonych pomidorów
2 garście świeżej rukoli
120g płatków kukurydzianych
1/3 szklanki mleka
14 łyżki maki pszennej
1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1/3 łyżeczki przyprawy curry
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni, wałka lub w malakserze.

2. Mleko zmiksować z mąką, przyprawą do kurczaka, curry, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Suszone pomidory drobno posiekać, a mozzarellę pokroić w paski.

4. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie każdy filet przekroić w poprzek (tak aby utworzyć kieszonkę), nafaszerować suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą.

5. Filety obtoczyć w cieście, pokruszonych płatkach kukurydzianych i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.

6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 30-35 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz