Mięciutkie,
puszyste bułeczki z borówkami, delikatnym budyniem i chrupiącą
kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem całorocznych owoców.
Składniki:
Ciasto:
600g
mąki pszennej
3
jajka
50g
świeżych drożdży
270ml
mleka
100g
masła
140g
cukru
1 aromat pomarańczowy
szczypta
soli
Budyń:
400ml
mleka
1
budyń śmietankowy
1
łyżka cukru pudru
Kruszonka:
100g
mąki pszennej
50g
cukru
50g
masła ekstra
Dodatkowo:
380g
borówki amerykańskiej
masło
do wysmarowania blaszki
1
jajko rozkłócone do posmarowania
cukier
puder do posypania
Wykonanie:
1.
Borówki umyć i osuszyć.
2.
Budyń:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej
dokładnie rozpuścić budyń. Następnie wlać na gotujące się mleko, zagotować i
gotować kilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia.
3.
Kruszonka:
Masło,
mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
4.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by
zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do
wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać
zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę, aromat pomarańczowy i szczyptę soli.
Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie
odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż
podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą
rozwałkować na grubość 2-2,5cm. Następnie wyciąć koła, przełożyć na blaszkę
wysmarowaną olejem, wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić
zagłębienie i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
5.
Po tym czasie podrośnięte bułeczki, wypełnić budyniem, borówkami, posmarować
brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.
6. Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.
Bardzo apetycznie wyglądają :) pyszności...
OdpowiedzUsuńMniamm pysznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne bułeczki :D
OdpowiedzUsuń