sobota, 23 marca 2019

Drożdżówki z borówką, budyniem i kruszonką


Mięciutkie, puszyste bułeczki z borówkami, delikatnym budyniem i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem całorocznych owoców.

Składniki:

Ciasto:
600g mąki pszennej
3 jajka
50g świeżych drożdży
270ml mleka
100g masła
140g cukru
1 aromat pomarańczowy 
szczypta soli

Budyń:
400ml mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru pudru

Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru
50g masła ekstra

Dodatkowo:
380g borówki amerykańskiej

masło do wysmarowania blaszki
1 jajko rozkłócone do posmarowania
cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Borówki umyć i osuszyć.

2. Budyń:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej dokładnie rozpuścić budyń. Następnie wlać na gotujące się mleko, zagotować i gotować kilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia.

3. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

4. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę, aromat pomarańczowy i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2-2,5cm. Następnie wyciąć koła, przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

5. Po tym czasie podrośnięte bułeczki, wypełnić budyniem, borówkami, posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.

6. Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.





3 komentarze: