Torcik z puszystą masą śmietanową, orzeźwiającym
mango, słodką konfiturą z moreli oraz chrupiącymi, przełamującymi słodkość pistacjami
to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi.
Składniki:
Biszkopt :
2 jajka
100g cukru
50g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła
szczypta soli
olej do wysmarowania formy
Masa śmietanowa:
500ml śmietany 36%
250g mascarpone
70g cukru pudru
Pozostałe składniki:
380g konfitury z moreli
2 łyżki likieru morelowego
2 dojrzałe mango
4 łyżki posiekanej pistacji
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,
dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masło. Całość dokładnie i delikatnie
wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24 cm, wysmarowanej
olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez około 20 minut. Następnie
pozostawić do wystudzenia.
2. Masa śmietanowa:
Śmietanę wraz z mascarpone ubić na
sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.
3. Konfiturę z moreli podgrzać w
rondelku, dodać likier i wymieszać. Mango obrać ze skóry i pokroić po długości
w paski.
4. Składanie ciasta:
Biszkopt przełożyć do formy, posmarować konfiturą
morelową, wyłożyć masę śmietanową, ułożyć mango, posypać pistacjami i wstawić
do lodówki.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda obłędnie, ale bym jadła...tylko że tam tyle kalorii :(
OdpowiedzUsuńCzasami można zapomnieć o kaloriach :)
Usuń