czwartek, 28 lutego 2019

Serowe oponki


Puszyste, obsypane cukrem pudrem oponki z serową nutą to najbardziej popularna odmiana znanych na całym świecie pączków. Jest to bardzo lubiana w polskich domach forma słodkiej przekąski lub deseru.

Składniki:

600g zmielonego białego sera
500g mąki pszennej
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
1l oleju
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

1. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać na stolnicę. Dodać zmielony ser, żółtka, cukry, spirytus, śmietanę, połączyć składniki ze sobą i całość wyrobić na jednolite ciasto.

2. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i wyciąć obręczą o średnicy 7-8 cm kółka, a w każdym kółku wyciąć mniejsze kółeczka o średnicy 1 cm. Kulki o średnicy 1cm powstałe po wycięciu można z powrotem zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub po prostu upiec tak jak oponki.

3. Tak przygotowane oponki wrzucić na gorący, głęboki olej rozgrzany do 180 stopni i smażyć na wolnym ogniu, obracając je podczas smażenia aby równomiernie się usmażyły.

4. Jeszcze ciepłe oponki posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz