Puszyste,
obsypane cukrem pudrem oponki z serową nutą to najbardziej popularna odmiana
znanych na całym świecie pączków. Jest to bardzo lubiana w polskich domach
forma słodkiej przekąski lub deseru.
Składniki:
600g
zmielonego białego sera
500g
mąki pszennej
4
żółtka
1/3
szklanki cukru
3
łyżeczki cukru wanilinowego
3
łyżki kwaśnej śmietany 18%
1
łyżeczka sody
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżka spirytusu
1l
oleju
cukier
puder do oprószenia
Wykonanie:
1.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać na stolnicę. Dodać zmielony ser,
żółtka, cukry, spirytus, śmietanę, połączyć składniki ze sobą i całość wyrobić
na jednolite ciasto.
2.
Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i wyciąć obręczą o
średnicy 7-8 cm
kółka, a w każdym kółku wyciąć mniejsze kółeczka o średnicy 1 cm. Kulki o
średnicy 1cm powstałe po wycięciu można z powrotem zagnieść i od nowa wyciąć
oponki lub po prostu upiec tak jak oponki.
3.
Tak przygotowane oponki wrzucić na gorący, głęboki olej rozgrzany do 180 stopni
i smażyć na wolnym ogniu, obracając je podczas smażenia aby równomiernie się
usmażyły.
4.
Jeszcze ciepłe oponki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz