Domowy
chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym czosnkiem i
niezwykle aromatycznym szczypiorkiem to idealna propozycja dla lubiących zdrowe
i domowe wypieki.
Składniki:
200g
mąki kukurydzianej
280g
mąki pszennej
50g
świeżych drożdży
1
łyżeczki cukru
1
płaska łyżeczka soli morskiej
2
jajka
200ml
mleka
70g
masła extra
olej
do wysmarowania keksówki
Pasta
czosnkowa:
50ml
oliwy z oliwek extra
4
ząbki czosnku
świeżo
zmielony pieprz
szczypta
soli
Dodatkowo:
2
pęczki szczypiorku
1
rozkłócone jajko
4
łyżki nasion słonecznika
Wykonanie:
1.
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość
gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki
przesiać do miski, dodać jajka, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka i zaczyn
drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie
odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić
do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
2.
Pasta czosnkowa:
Oliwę
wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku
solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3.
Szczypiorek drobno posiekać.
4.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 60 cm, a
następnie pociąć na 14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować
pastą czosnkową i posypać szczypiorkiem. Prostokąty składać na pół i ułożyć
jeden na drugim. Następnie tak ułożone ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem
i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Ponownie
pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i
posypać słonecznikiem.
5. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i
piec przez około 45-50 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz