niedziela, 17 marca 2019

Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem


Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym czosnkiem i niezwykle aromatycznym szczypiorkiem to idealna propozycja dla lubiących zdrowe i domowe wypieki.

Składniki:

200g mąki kukurydzianej
280g mąki pszennej
50g świeżych drożdży
1 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli morskiej
2 jajka
200ml mleka
70g masła extra
olej do wysmarowania keksówki

Pasta czosnkowa:
50ml oliwy z oliwek extra
4 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli

Dodatkowo:
2 pęczki szczypiorku
1 rozkłócone jajko
4 łyżki nasion słonecznika

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać jajka, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

2. Pasta czosnkowa:
Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Szczypiorek drobno posiekać.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 60 cm, a następnie pociąć na 14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać szczypiorkiem. Prostokąty składać na pół i ułożyć jeden na drugim. Następnie tak ułożone ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać słonecznikiem.

5. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz