Smaczna
jajeczna sałatka z tuńczykiem, wyrazistą cebulką, słodkim jabłkiem, chrupiącą kukurydzą
i świeżym szczypiorkiem. Podana na świeżej sałacie z chrupiącą bułką to ciekawa
propozycja na imprezową przekąskę lub pełnowartościowe śniadanie.
Składniki:
6
jajek
2
puszki tuńczyka w sosie własnym
1/2
puszka kukurydzy
1
jabłko
2
cebulki dymki
1
pęczek szczypiorku
2
łyżki ketchupu
4
łyżki majonezu
sól
pieprz
Dodatkowo:
6
bułek kajzerek
12
listków sałaty
Wykonanie:
1.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
2.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
3.
Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.
4.
Cebulki i szczypiorek drobno posiekać.
5.
Wszystkie składniki przełożyć do miski dokładnie wymieszać, doprawić do smaku
solą i pieprzem.
6. Bułki przekroić na pół, położyć po 1 liściu sałaty, 2 łyżki
sałatki, przykryć liściem sałaty i górną
częścią bułek.
Ależ to apetyczne :) Porywam przepis ...
OdpowiedzUsuń