środa, 20 marca 2019

Holenderska sałatka z tuńczykiem w chrupiącej bułce


Smaczna jajeczna sałatka z tuńczykiem, wyrazistą cebulką, słodkim jabłkiem, chrupiącą kukurydzą i świeżym szczypiorkiem. Podana na świeżej sałacie z chrupiącą bułką to ciekawa propozycja na imprezową przekąskę lub pełnowartościowe śniadanie.

Składniki:

6 jajek
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszka kukurydzy
1 jabłko
2 cebulki dymki
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki ketchupu
4 łyżki majonezu
sól
pieprz

Dodatkowo:
6 bułek kajzerek
12 listków sałaty

Wykonanie:

1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.

2. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.

3. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.

4. Cebulki i  szczypiorek drobno posiekać.

5. Wszystkie składniki przełożyć do miski dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

6. Bułki przekroić na pół, położyć po 1 liściu sałaty, 2 łyżki sałatki,  przykryć liściem sałaty i górną częścią bułek.





1 komentarz:

  1. Hania Domowe jedzenie20 marca 2019 22:20

    Ależ to apetyczne :) Porywam przepis ...

    OdpowiedzUsuń