wtorek, 19 marca 2019

Cytrynowa babka


Lekka, puszysta babka z wyrazistą cytrynową nutą, oblana delikatną białą lukrowo-cytrynową polewą to tradycyjna propozycja ciasta do małej czarnej.

Składniki:

4 jajka
150g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
180g cukru
200g masła extra
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skóra i sok z 1 cytryny
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy

Polewa cytrynowa:
sok z 1/2 cytryny
5-6 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

1. Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie rozpuszczone masło, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.

2. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,8l.

3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzeni.

4. Polewa cytrynowa:
Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać, stopniowo dodać pozostały sok i mieszać aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.

5. Gotową wystudzoną babkę polać lukrem cytrynowym.






1 komentarz:

  1. Krzyś z Pichcimy czy nie pichcimy, radami się dzielimy !20 marca 2019 22:21

    Uwielbiam !!! :)

    OdpowiedzUsuń