Lekka, puszysta babka z wyrazistą
cytrynową nutą, oblana delikatną białą lukrowo-cytrynową polewą to tradycyjna
propozycja ciasta do małej czarnej.
Składniki:
4 jajka
150g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
180g cukru
200g masła extra
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skóra i sok z 1 cytryny
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Polewa cytrynowa:
sok z 1/2 cytryny
5-6 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
1. Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie rozpuszczone masło, skórkę i sok
z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
2. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej
bułką tartą formy babki o pojemności 1,8l.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
piec 40-45 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzeni.
4. Polewa cytrynowa:
Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i
wymieszać, stopniowo dodać pozostały sok i mieszać aż do uzyskania jednolitej
gęstej masy.
5. Gotową wystudzoną babkę polać lukrem cytrynowym.
Uwielbiam !!! :)
OdpowiedzUsuń