poniedziałek, 18 marca 2019

Dahl czyli indyjska zupa z soczewicy


Dahl to aromatyczna zupa przygotowana na bazie bogatej w białko i wiele składników odżywczych soczewicy, naszpikowanych w witaminy pomidorów, chrupiącej papryki, słodkiego mleczka kokosowego i mieszanki przypraw z całego świata. Gęsta, wyrazista w smaku zupa świetnie rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki:

300g czerwonej soczewicy
3 czerwone papryki
7 pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
300ml mleka kokosowego
1 litr wody
3 cm startego imbiru
1 szczypta chilli
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 pęczek natki z pietruszki
3 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Soczewicę zalać wodą i dokładnie wypłukać.

2. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.

3. W garnku rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać wodę, dodać soczewicę i gotować kilka minut. Po tym czasie dodać papryki, pomidory, imbir, chilli, kumin, kurkumę, ostrą i sodką paprykę, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. Na samym końcu wlać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i zagotować.

4. Gotową zupę podawać posypaną natką z pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz