Dahl
to aromatyczna zupa przygotowana na bazie bogatej w białko i wiele składników
odżywczych soczewicy, naszpikowanych w witaminy pomidorów, chrupiącej papryki,
słodkiego mleczka kokosowego i mieszanki przypraw z całego świata. Gęsta,
wyrazista w smaku zupa świetnie rozgrzewa w chłodne dni.
Składniki:
300g
czerwonej soczewicy
3
czerwone papryki
7
pomidorów
1
cebula
2
ząbki czosnku
300ml
mleka kokosowego
1
szczypta chilli
2
łyżeczki kuminu
1
łyżeczka kurkumy
1
łyżeczka ostrej papryki
1
łyżeczka słodkiej papryki
1
pęczek natki z pietruszki
3
łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Soczewicę zalać wodą i dokładnie wypłukać.
2.
Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Pomidory
sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.
3.
W garnku rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Następnie wlać wodę, dodać soczewicę i gotować kilka minut. Po tym czasie dodać
papryki, pomidory, imbir, chilli, kumin, kurkumę, ostrą i sodką paprykę, przykryć
pokrywką i gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać
aby się nie przypaliło. Na samym końcu wlać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać,
doprawić do smaku solą, pieprzem i zagotować.
4. Gotową zupę podawać posypaną natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz