Aromatyczna,
pachnąca pomidorami zapiekana brukselka w połączeniu z mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu obiad.
Składniki:
450g
brukselki
100g
mozzarelli
sól
masło
do wysmarowania formy
Pulpety:
480g
mielonego mięsa z szynki
1
cebula
1
ząbek czosnku
2
łyżki natki z pietruszki
1
jajko
1
bułka kajzerka
sól
pieprz
vegeta
klarowane
masło
Sos
pomidorowy:
1
puszka pokrojonych pomidorów
1
łyżeczka cukru
1
łyżeczka ostrej papryki
1
łyżeczka słodkiej papryki
4
łyżki pikantnego ketchupu
30g
masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Mięso przełożyć do dużej miski, dodać cebulę i czosnek starty na tarce o małych oczkach, jajko, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę namoczona
wcześniej w wodzie. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Uformować
pulpeciki wielkości brukselki i usmażyć na klarowanym maśle.
2.
Sos pomidorowy:
Pomidory
z puszki przełożyć do garnka, dodać masło, ketchup, cukier i papryki. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem.
3.
Brukselkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wyłożyć na przemian
pulpeciki i brukselkę, zalać pomidorowym sosem, posypać pokruszoną mozzarellą i
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Najlepiej
podawać z młodymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz