sobota, 16 lutego 2019

Quiche z jaglanymi pulpecikami owiniętymi cukinią i orzechami


Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci jaglanych pulpecików owiniętych plastrami cukinii.

Składniki:

Ciasto kruche słone:
200g mąki pszennej
50g mąki orkiszowej
125g masła extra
1 całe jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
bułka tarta do oprószenia formy
masło do wysmarowania formy

Jaglane pulpeciki:
480g fileta z kurczaka
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
50g kaszy jaglanej
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
3 łyżki posiekanej świeżej rukoli
2 małe cukinie
sól
pieprz
olej

Masa jajeczno-serowa
3 jajka
250g serka pesto i rukola lub naturalnego
80ml śmietany 30%
sól morska
kolorowy zmielony pieprz
40g orzechów laskowych

Wykonanie:

1. Ciasto kruche słone: mąki przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.  Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut na złoty kolor.

2. Masa jajeczno-serowa: jajka roztrzepać ze śmietaną, serkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku.

3. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie wystudzić.

4. Kaszę jaglaną przelać  trzykrotnie pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości około 15-20 minut. Po tym czasie wystudzić.

5. Jaglane pulpeciki: filet, cebulę, czosnek zmielić maszynką do mielenia, dodać jajko, ugotowaną kaszę jaglaną, rukolę, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości orzecha włoskiego, lekko obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

6. Następnie każdego pulpecika owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie na podpieczonej tarcie. Całość zalać masą jajeczno - serową i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-45 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz