Quiche
to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego
placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci
jaglanych pulpecików owiniętych plastrami cukinii.
Składniki:
Ciasto
kruche słone:
200g
mąki pszennej
50g
mąki orkiszowej
125g
masła extra
1
całe jajko
1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki soli
bułka
tarta do oprószenia formy
masło
do wysmarowania formy
Jaglane
pulpeciki:
480g
fileta z kurczaka
1
cebula dymka
1
ząbek czosnku
50g
kaszy jaglanej
1
łyżka kaszy manny
2
łyżki bułki tartej
1
jajko
3
łyżki posiekanej świeżej rukoli
2
małe cukinie
sól
pieprz
olej
Masa
jajeczno-serowa
3
jajka
250g
serka pesto i rukola lub naturalnego
80ml
śmietany 30%
sól
morska
kolorowy
zmielony pieprz
40g
orzechów laskowych
Wykonanie:
1. Ciasto kruche słone: mąki
przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść
na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty wysmarowaną masłem i
oprószoną bułką tartą. Całe ciasto
nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut na
złoty kolor.
2. Masa jajeczno-serowa:
jajka roztrzepać ze śmietaną, serkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
3.
Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2
minuty, a następnie wystudzić.
4.
Kaszę jaglaną przelać trzykrotnie pod
bieżącą wodą. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i
gotować do miękkości około 15-20 minut. Po tym czasie wystudzić.
5.
Jaglane pulpeciki: filet, cebulę, czosnek zmielić maszynką do mielenia, dodać
jajko, ugotowaną kaszę jaglaną, rukolę, kaszę mannę, bułkę tartą i całość
dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z
gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości orzecha włoskiego, lekko
obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej
strony na rozgrzanym oleju.
6. Następnie każdego pulpecika owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok
siebie na podpieczonej tarcie. Całość zalać masą jajeczno - serową i posypać posiekanymi
orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni i piec przez 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz