Chrupiące
jabłkowe ciasteczka pachnące cynamonem w kształcie róży wyglądają niezwykle
efektownie, a do tego świetnie smakują i idealnie sprawdzą się w roli małego
deseru.
Składniki:
Ciasto:
280g
mąki pszennej
150g
masła extra
60g
cukru
1
całe jajko
1
żółtko
2
łyżki śmietany 12%
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
3-4
jabłka
sok
z 1/4 cytryny
1
jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
masło
do wysmarowania foremek
Cukier
cynamonowy:
1
łyżeczka cynamonu
3
łyżki cukru
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtko,
śmietanę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie ciasto zagnieść
rękoma i wyrobić aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.
Jabłka umyć, przekroić na pół wzdłuż gniazda nasiennego, usunąć gniazda
nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Następnie przełożyć do rondelka, zalać
wodą i sokiem z cytryny tak aby zakrywała plasterki jabłka. Gotować do lekkiego
zmiękczenia jabłek, odcedzić i wystudzić.
3.
Cukier cynamonowy: Cukier wymieszać z cynamonem.
4.
Ciasto rozwałkować na szerokość 45 cm i podzielić na 10 równych pasków(szerokość
około 4,5 cm). Każdy pasek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem
cynamonowym. Na połowie szerokości każdego paska ułożyć plasterki jabłka
nakładając plasterki na siebie w taki sposób żeby plasterki jabłek wystawały
ponad ciasto. Pozostałą część paska
nałożyć na jabłka i zwinąć na kształt ślimaczka.
5.
Gotowe róże ułożyć w formie babeczki wysmarowanej masłem i posypać cukrem cynamonowym.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń