sobota, 23 lutego 2019

Jabłkowo - cynamonowe róże


Chrupiące jabłkowe ciasteczka pachnące cynamonem w kształcie róży wyglądają niezwykle efektownie, a do tego świetnie smakują i idealnie sprawdzą się w roli małego deseru.

Składniki:

Ciasto:
280g mąki pszennej
150g masła extra
60g cukru
1 całe jajko
1 żółtko
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

3-4 jabłka
sok z 1/4 cytryny
1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
masło do wysmarowania foremek

Cukier cynamonowy:
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtko, śmietanę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Jabłka umyć, przekroić na pół wzdłuż gniazda nasiennego, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Następnie przełożyć do rondelka, zalać wodą i sokiem z cytryny tak aby zakrywała plasterki jabłka. Gotować do lekkiego zmiękczenia jabłek, odcedzić i wystudzić.

3. Cukier cynamonowy: Cukier wymieszać z cynamonem.

4. Ciasto rozwałkować na szerokość 45 cm i podzielić na 10 równych pasków(szerokość około 4,5 cm). Każdy pasek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. Na połowie szerokości każdego paska ułożyć plasterki jabłka nakładając plasterki na siebie w taki sposób żeby plasterki jabłek wystawały ponad ciasto.  Pozostałą część paska nałożyć na jabłka i zwinąć na kształt ślimaczka.

5. Gotowe róże ułożyć w formie babeczki wysmarowanej masłem i posypać cukrem cynamonowym.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.





1 komentarz: