Ciasto
na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem
z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca.
Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci
świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej
połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych.
Składniki:
Biszkopt:
3
jajka
3
łyżki cukru
3
łyżki mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4
łyżka kakao
1
łyżka cukru wanilinowego
Masa
serowa:
500g
serka homogenizowanego waniliowego
200ml
śmietany 36%
5
łyżeczek żelatyny
60ml
mleka
1
łyżka cukru pudru
Poncz:
100ml
kawy espresso
2
łyżki likieru amaretto
Polewa:
100g
mlecznej czekolady
50g
gorzkiej czekolady
200g
śmietany 30%
2
łyżki miodu
2
łyżeczki miodu
80ml
wody
2
łyżki masła
Dodatkowo:
2
galaretki truskawkowe
6
truskawek
bita
śmietana
Wykonanie:
1.
Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno, dodać cukry, dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 39 x 30cm i piec w
piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe
przełożyć do keksówki i uformować w taki sposób żeby
przykrył boki i spód, a jeden fragment
wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy dodamy środek.
2. Galaretki rozpuścić w 650 ml wody, przelać do
płaskiej formy i pozostawić do całkowitego stężenia. Po tym czasie za pomocą
foremki w kształcie serca wykroić serduszka.
3.
Masa serowa:
Śmietanę
ubić z cukrem na sztywno. W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i żelatynę
rozrobioną w mleku.
4.
Poncz:
Kawę
espresso wystudzić i połączyć z amaretto.
5.
Polewa:
Żelatynę
namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę zagotować z miodem,
zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać
napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać.
6. Składanie ciasta:
Boki i spód biszkoptu nasączyć ponczem, wylać na wysokość 2 cm masę serową i ułożyć po
długości, jedno obok drugiego serce z galaretki szpicem do góry. Następnie
wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać pozostałą ilość masy
serowej, przykryć biszkoptem, nasączyć i ponownie wstawić do lodówki na około 1
godzinę.
7. Wierzch i boki ciasta polać
polewą, udekorować bitą śmietaną, truskawkami i sercami z galaretki.
Super, bardzo pracochłonny, ale efekt jest aż ślinka cieknie..
OdpowiedzUsuń