wtorek, 12 lutego 2019

Walentynkowe ciasto z sercem


Ciasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca. Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych.

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżka kakao
1 łyżka cukru wanilinowego

Masa serowa:
500g serka homogenizowanego waniliowego
200ml śmietany 36%
5 łyżeczek żelatyny
60ml mleka
1 łyżka cukru pudru

Poncz:
100ml kawy espresso
2 łyżki likieru amaretto

Polewa:
100g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
200g śmietany 30%
2 łyżki miodu
2 łyżeczki miodu
80ml wody
2 łyżki masła

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
6 truskawek
bita śmietana

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukry, dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 39 x 30cm i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe przełożyć do keksówki i uformować w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy dodamy środek.

2. Galaretki rozpuścić w 650 ml wody, przelać do płaskiej formy i pozostawić do całkowitego stężenia. Po tym czasie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić serduszka.

3. Masa serowa:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku.

4. Poncz:
Kawę espresso wystudzić i połączyć z amaretto.

5. Polewa:
Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę zagotować z miodem, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać.

6. Składanie ciasta:
Boki i spód biszkoptu nasączyć ponczem, wylać na wysokość 2 cm masę serową i ułożyć po długości, jedno obok drugiego serce z galaretki szpicem do góry. Następnie wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać pozostałą ilość masy serowej, przykryć biszkoptem, nasączyć i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

7. Wierzch i boki ciasta polać polewą, udekorować bitą śmietaną, truskawkami i sercami z galaretki.







1 komentarz:

  1. Elżbieta Wieczorkiewicz1 kwietnia 2019 12:40

    Super, bardzo pracochłonny, ale efekt jest aż ślinka cieknie..

    OdpowiedzUsuń