Arancini
to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to jedna z najbardziej
popularnych potraw z ryżu wywodząca się z kuchni sycylijskiej. W mojej wersji z popularnym na naszych stołach delikatnym kurczakiem, zieloną
bombą witamin - szpinakiem, pachnącą natką oraz aromatycznym serem. Smakują
rewelacyjnie i są doskonałym pomysłem na sycący obiad.
Składniki:
Kule
ryżowe:
300g
ryżu araborio
750ml
wody
2
łyżki posiekanej natki z pietruszki
3
łyżki parmezanu
2
kostki rosołowe
1
cebulka
3
jajka
bułka
tarta to obtoczenia
olej
sól
pieprz
Nadzienie:
280g
fileta z kurczaka
380g
mrożonego szpinaku
2
ząbki czosnku
szczypta
gałki muszkatołowej
1
łyżka curry
2
łyżki oleju
pieprz
sól
Wykonanie:
1.
Farsz:
Filet
z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w bardzo małą kostkę, oprószyć przyprawą
curry, solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut,a po tym czasie usmażyć na
rozgrzanym oleju. Drobno posiekane ząbki czosnku podsmażyć na oleju, dodać
rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie zdjąć z ognia, dodać
usmażony filet, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ponownie
całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
2.
Kule ryżowe:
Wodę zagotować, rozpuścić kostki rosołowe, dodać natkę z pietruszki i
chwilę gotować. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć
kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Następnie cały czas stopniowo
podlewać bulionem aż do momentu gdy wchłonie cały bulion, a ryż stanie się
miękki. Pozostawić do wystudzenia, a najlepiej do następnego dnia. Po tym
czasie doprawić solą, pieprzem, dodać jedno całe jajko i starty parmezan,
całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy ryżowej uformować kule, nafaszerować
farszem, obtoczyć w rozkłóconych jajkach, bułce tartej i smażyć na głębokim
oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz