niedziela, 10 lutego 2019

Arancini, czyli kule ryżowe z kurczakiem i szpinakiem


Arancini to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z kuchni sycylijskiej. W mojej wersji z popularnym na naszych stołach delikatnym kurczakiem, zieloną bombą witamin - szpinakiem, pachnącą natką oraz aromatycznym serem. Smakują rewelacyjnie i są doskonałym pomysłem na sycący obiad.

Składniki:

Kule ryżowe:
300g ryżu araborio
750ml wody
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
3 łyżki parmezanu
2 kostki rosołowe
1 cebulka
3 jajka
bułka tarta to obtoczenia
olej
sól
pieprz

Nadzienie:
280g fileta z kurczaka
380g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka curry
2 łyżki oleju
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Farsz:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w bardzo małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut,a po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju. Drobno posiekane ząbki czosnku podsmażyć na oleju, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie zdjąć z ognia, dodać usmażony filet, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ponownie całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

2. Kule ryżowe:
Wodę zagotować, rozpuścić kostki rosołowe, dodać natkę z pietruszki i chwilę gotować. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Następnie cały czas stopniowo podlewać bulionem aż do momentu gdy wchłonie cały bulion, a ryż stanie się miękki. Pozostawić do wystudzenia, a najlepiej do następnego dnia. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem, dodać jedno całe jajko i starty parmezan, całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy ryżowej uformować kule, nafaszerować farszem, obtoczyć w rozkłóconych jajkach, bułce tartej i smażyć na głębokim oleju.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz