Szybkie
w przygotowaniu, kruche, pachnące orzeszkami i truskawkami ciasteczka to
świetny pomysł na chrupiące małe co nie co. Słodkie serduszkowe ciasteczka z
pewnością umilą wieczór w Dniu Zakochanych.
Składniki:
350g
mąki pszennej
80g
orzechów ziemnych niesolonych
230g
masła
120g cukru
1
jajko
1
łyżka cukru wanilinowego
szczypta
soli
Dodatkowo:
480g
konfitury truskawkowej Łowicz
cukier
puder do posypania
olej
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Orzechy ziemne zmielić malakserem do postaci mączki.
2.
Mąkę i mączkę orzechową wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, jajko i cukier
wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie
ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
3.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wykroić foremką
ciasteczka w kształcie serduszka. Następnie w połowie ilości ciasteczek wykroić
mniejsze serduszka.
4.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-13 minut.
Ciasteczka pozostawić do wystudzenia.
5. Konfiturę
z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania i chwilę gotować.
6. Każde pełne ciasteczko posmarować ciepłą konfiturą z truskawek,
przykryć ciasteczkiem z dziurką i lekko docisnąć aby się skleiły. Przed
podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz