środa, 13 lutego 2019

Kruche serduszka z truskawkami


Szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzeszkami i truskawkami ciasteczka to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co. Słodkie serduszkowe ciasteczka z pewnością umilą wieczór w Dniu Zakochanych.

Składniki:

350g mąki pszennej
80g orzechów ziemnych niesolonych
230g masła
120g  cukru
1 jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli

Dodatkowo:
480g konfitury truskawkowej Łowicz
cukier puder do posypania
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Orzechy ziemne zmielić malakserem do postaci mączki.

2. Mąkę i mączkę orzechową wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, jajko i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wykroić foremką ciasteczka w kształcie serduszka. Następnie w połowie ilości ciasteczek wykroić mniejsze serduszka.

4. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-13 minut. Ciasteczka pozostawić do wystudzenia.

5. Konfiturę z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania i chwilę gotować.

6. Każde pełne ciasteczko posmarować ciepłą konfiturą z truskawek, przykryć ciasteczkiem z dziurką i lekko docisnąć aby się skleiły. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz