Klasyczne
domowe pączki wypełnione dużą ilością nadzienia na bazie popularnego likieru i
polane słodką polewą to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na
tłusty czwartek.
Składniki:
Ciasto
na pączki:
1kg
mąki pszennej
130g
masła extra
100g
świeżych drożdży
500ml
mleka
130g
cukru
1
jajko całe
6
żółtek
3
łyżki spirytusu
Nadzienie
adwokatowe:
360ml
adwokatu
360
mleka
1
łyżka mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
żółtko
60g
cukru
Lukier
adwokatowy:
Około
300g cukru pudru
110ml
adwokatu
Wykonanie:
1.
Nadzienie adwokatowe:
Mleko
i adwokat wymieszać ze sobą. Połowę uzyskanego płynu podgrzać z cukrem, a drugą
część wymieszać z żółtkami i mąkami. Przygotowaną mieszaninę z żółtek i mąki
wlać na gotujące się mleko wymieszane z adwokatem i cukrem, ugotować jak budyń,
a następnie pozostawić do wystudzenia.
2.
Lukier adwokatowy:
Adwokat utrzeć z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji lukru.
3.
Ciasto na pączki:
Mleko
podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą.
Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość
wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko,
mąkę, aromat waniliowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite
ciasto tak aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
4.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Następnie za pomocą obręczy o
średnicy 7 cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do
wykorzystania całego ciasta.
5.
Tak przygotowane pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą
stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.
6.
Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Jeszcze ciepłe pączki polać lukrem adwoakatowym i pozostawić do
wystudzenia. Po tym czasie napełnić nadzieniem adwokatowym za pomocą szprycy z odpowiednią
końcówką.
Wyglądają pysznie !
OdpowiedzUsuń