środa, 27 lutego 2019

Pączki z adwokatem


Klasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością nadzienia na bazie popularnego likieru i polane słodką polewą to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek.

Składniki:

Ciasto na pączki:
1kg mąki pszennej
130g masła extra
100g świeżych drożdży
500ml mleka
130g cukru
1 jajko całe
6 żółtek
3 łyżki spirytusu

Nadzienie adwokatowe:
360ml adwokatu
360 mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
60g cukru

Lukier adwokatowy:
Około 300g cukru pudru
110ml adwokatu

Wykonanie:

1. Nadzienie adwokatowe:
Mleko i adwokat wymieszać ze sobą. Połowę uzyskanego płynu podgrzać z cukrem, a drugą część wymieszać z żółtkami i mąkami. Przygotowaną mieszaninę z żółtek i mąki wlać na gotujące się mleko wymieszane z adwokatem i cukrem, ugotować jak budyń, a następnie pozostawić do wystudzenia.

2. Lukier adwokatowy:
Adwokat utrzeć z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji lukru.

3. Ciasto na pączki:
Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat waniliowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto tak aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7 cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta.

5. Tak przygotowane pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.

6. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

7. Jeszcze ciepłe pączki polać lukrem adwoakatowym i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie napełnić nadzieniem adwokatowym za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.







1 komentarz: