Delikatne
serowe ciasto z orzeźwiającą pianką o smaku cytrynowym i wiórkami kokosowymi to
ciekawa propozycja lekkiego deseru.
Składniki:
Warstwa
serowo- cytrynowa:
750g
sera z wiaderka
4
łyżki cukru pudru
250ml
mleka
2
śnieżki (w proszku)
2
galaretki cytrynowe
500ml
wrzątku
1
łyżeczka żelatyny
Kokosowa
posypka:
10
łyżek wiórek kokosowych
2
łyżki masła
2
łyżki cukru
Spód:
200g
herbatników
Wykonanie:
1.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć herbatnikami.
2.
Warstwa serowo-cytrynowa:
Galaretki
i żelatynę rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Śnieżki zalać
mlekiem i ubić na puch, dodać cukier, ser i dalej miksować aż składniki się
połączą. Następnie wlać wolnym strumieniem galaretki i całość dokładnie
wymieszać mikserem. Gotową masę serowo-cytrynową wlać do tortownicy wyłożonej
herbatnikami i schłodzić w lodówce.
3.
Kokosowa posypka:
Masło roztopić, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć kilka minut aż
wiórki się zrumienią. Następnie wystudzić i posypać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz