sobota, 9 lutego 2019

Puchaty sernik z nutą cytryny i kokosa


Delikatne serowe ciasto z orzeźwiającą pianką o smaku cytrynowym i wiórkami kokosowymi to ciekawa propozycja lekkiego deseru.

Składniki:

Warstwa serowo- cytrynowa:
750g sera z wiaderka
4 łyżki cukru pudru
250ml mleka
2 śnieżki (w proszku)
2 galaretki cytrynowe
500ml wrzątku
1 łyżeczka żelatyny

Kokosowa posypka:
10 łyżek wiórek kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

Spód:
200g herbatników

Wykonanie:

1. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć herbatnikami.

2. Warstwa serowo-cytrynowa:
Galaretki i żelatynę rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubić na puch, dodać cukier, ser i dalej miksować aż składniki się połączą. Następnie wlać wolnym strumieniem galaretki i całość dokładnie wymieszać mikserem. Gotową masę serowo-cytrynową wlać do tortownicy wyłożonej herbatnikami i schłodzić w lodówce.

3. Kokosowa posypka:
Masło roztopić, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć kilka minut aż wiórki się zrumienią. Następnie wystudzić i posypać ciasto.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz