Chrupiąca pizza z
nutą egzotyki w postaci delikatnych, pachnących cytrusami krewetek połączonych
ze słodkością ananasa, zakończona nieziemską niespodzianką w postaci serowego brzegu.
Składniki:
Ciasto:
260g
mąki na pizzę typu ,,0”
30g
świeżych drożdży
1/2
szklanki ciepłej wody
2
łyżki oliwy z oliwek
szczypta
soli
1/2
łyżeczki cukru
oliwa
do wysmarowania formy
Sos
pomidorowy:
1
cebula dymka
3
ząbki czosnku
5
pomidorków koktajlowych
4
łyżki koncentratu pomidorowego
2
łyżeczki oregano
3
łyżki oliwy
sól
pieprz
Pozostałe
składniki:
250g
świeżego ananasa
200g
krewetek tygrysich
1
czerwona cebula
3-4
łyżki kukurydzy konserwowej
150g
żółtego sera gouda pokrojonego w słupki
130g
mozzarelli
1
łyżeczka ziół prowansalskich
sok
z cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do
wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże.
Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do
formy o średnicy 28 cm wysmarowanej oliwą i lekko zawinąć boki wkładając słupki
sera, okryć ciastem tak aby zakryć całkowicie ser.
2. Sos pomidorowy:
Na
oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidorki,
koncentrat, oregano i całość smażyć na małym ogniu
do momentu aż pomidorki się rozpadną. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
do momentu aż pomidorki się rozpadną. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
3. Ananasa obrać i pokroić w
kostkę, a mozzarellę pokroić w plasterki. Krewetki oczyścić, skropić sokiem z
cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a cebulę pokroić w piórka.
4. Ciasto z serowym brzegiem wysmarować sosem pomidorowym, posypać
ziołami, ułożyć ananasa, cebulę, krewetki, kukurydzę i mozzarellę. Gotową pizzę
oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec
przez około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz