piątek, 8 lutego 2019

Egzotyczna pizza z serowym brzegiem


Chrupiąca pizza z nutą egzotyki w postaci delikatnych, pachnących cytrusami krewetek połączonych ze słodkością ananasa, zakończona nieziemską niespodzianką w postaci serowego brzegu.

Składniki:

Ciasto:
260g mąki na pizzę typu ,,0”
30g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
oliwa do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:
1 cebula dymka
3 ząbki czosnku
5 pomidorków koktajlowych
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oregano
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Pozostałe składniki:
250g świeżego ananasa
200g krewetek tygrysich
1 czerwona cebula
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
150g żółtego sera gouda pokrojonego w słupki
130g mozzarelli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sok z cytryny
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy o średnicy 28 cm wysmarowanej oliwą i lekko zawinąć boki wkładając słupki sera, okryć ciastem tak aby zakryć całkowicie ser.

2. Sos pomidorowy:
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidorki, koncentrat, oregano i całość smażyć na małym ogniu
do momentu aż pomidorki się rozpadną. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

3. Ananasa obrać i pokroić w kostkę, a mozzarellę pokroić w plasterki. Krewetki oczyścić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a cebulę pokroić w piórka.

4. Ciasto z serowym brzegiem wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć ananasa, cebulę, krewetki, kukurydzę i mozzarellę. Gotową pizzę oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec przez około 25-30 minut.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz