Chrupiące
cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej szynki
serrano, aromatycznej cebuli i delikatnych pieczarek, które idealnie współgrają
z zielonym groszkiem to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek
rodem ze słonecznej Italii.
Składniki:
Ciasto:
30g
świeżych drożdży
260g
mąki na pizzę typu ,,0’’
1/2
szklanki ciepłej wody
2
łyżki oliwy z oliwek
szczypta
soli
1/2
łyżeczki cukru
1
łyżeczka suszonej bazylii
oliwa
do wysmarowania formy
Sos
pomidorowy:
1
mała cebula
1
ząbek czosnku
1/2
puszki pomidorów krojonych
1
łyżka oregano
1
łyżeczka suszonej bazylii
2
łyżki oliwy
sól
pieprz
Pozostałe
składniki:
100g
szynki serrano w plastrach
6
pieczarek
1/2
czerwonej papryki
120g
zielonego groszku
1
cebula
220g
sera mozzarella
sól
morska
pieprz
2
łyżki masła
szczypta
suszonej bazylii
Wykonanie:
1.
Ciasto
Drożdże
pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać
mąkę, dodać oliwę, sól, suszoną bazylię, wodę i wyrośnięte drożdże. Ciasto
dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie
wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy
wysmarowanej oliwą o średnicy 28 cm i lekko zwinąć boki do środka.
2.
Sos pomidorowy:
Na
oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z
puszki, bazylię, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i
pieprzem.
3.
Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na maśle, a cebulę pokroić w
cienkie krążki.
4.
Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę, a
zielony groszek ugotować al dente w osolonym wrzątku.
5. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć: pieczarki,
paprykę, cebulę, zielony groszek, porwaną szynkę, pokrojoną na mniejsze kawałki
mozzarellę, posypać solą, pieprzem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego
do 220 stopni i piec przez około 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz