sobota, 9 lutego 2019

Pizza z szynką serrano, pieczarkami i zielonym groszkiem


Chrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej szynki serrano, aromatycznej cebuli i delikatnych pieczarek, które idealnie współgrają z zielonym groszkiem to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii.

Składniki:

Ciasto:
30g świeżych drożdży
260g mąki na pizzę typu ,,0’’
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii
oliwa do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów krojonych
1 łyżka oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Pozostałe składniki:
100g szynki serrano w plastrach
6 pieczarek
1/2 czerwonej papryki
120g zielonego groszku
1 cebula
220g sera mozzarella
sól morska
pieprz
2 łyżki masła
szczypta suszonej bazylii

Wykonanie:

1. Ciasto
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę, sól, suszoną bazylię, wodę i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy wysmarowanej oliwą o średnicy 28 cm i lekko zwinąć boki do środka.

2. Sos pomidorowy:
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, bazylię, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

3. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na maśle, a cebulę pokroić w cienkie  krążki.

4. Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę, a zielony groszek ugotować al dente w osolonym wrzątku.

5. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć: pieczarki, paprykę, cebulę, zielony groszek, porwaną szynkę, pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellę, posypać solą, pieprzem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 30-35 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz