wtorek, 5 lutego 2019

Polędwiczki w sosie żurawinowym


Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu żurawinowego z nutą polskich, soczystych jabłek, orzeźwiającego soku pomarańczowego i pachnącego cynamonem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.

Składniki:

750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
3 łyżki oleju z bazylią
sól
pieprz

Marynata:
5 łyżek oleju z bazylią
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki tymianku

Sos żurawinowy:
250g świeżej żurawiny
125ml soku wyciśniętego z pomarańczy
1 jabłko
4 łyżki cukru trzcinowego
szczypta cynamonu

Wykonanie:

1. Marynata:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.

2. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą oprószyć i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju bazyliowym z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.

3. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę i posypać cukrem.

4. Sos:
Na patelni podsmażyć jabłka, żurawinę, dodać cynamon, sok z pomarańczy i gotować na małym ogniu aż żurawina i jabłka się rozpadną. Całość smażyć jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję.

5. Gotowe polędwiczki, pokroić na plastry i podawać z sosem żurawinowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz