Szlachetne,
delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu żurawinowego z nutą
polskich, soczystych jabłek, orzeźwiającego soku pomarańczowego i pachnącego
cynamonem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.
Składniki:
750g
polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
3
łyżki oleju z bazylią
sól
pieprz
Marynata:
5
łyżek oleju z bazylią
2
łyżeczki majeranku
2
łyżeczki tymianku
Sos
żurawinowy:
250g
świeżej żurawiny
125ml
soku wyciśniętego z pomarańczy
1
jabłko
4
łyżki cukru trzcinowego
szczypta
cynamonu
Wykonanie:
1.
Marynata:
Składniki
marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
2.
Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą oprószyć
i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju bazyliowym
z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia
żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i piec przez około 20-25 minut.
3.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę i posypać
cukrem.
4.
Sos:
Na
patelni podsmażyć jabłka, żurawinę, dodać cynamon, sok z pomarańczy i gotować
na małym ogniu aż żurawina i jabłka się rozpadną. Całość smażyć jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje
i uzyska odpowiednią konsystencję.
5. Gotowe polędwiczki, pokroić na plastry i podawać z sosem żurawinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz