środa, 6 lutego 2019

Ananasy w cieście


Ananasy w cieście to klasyczny deser wywodzący się z kuchni azjatyckiej. Ciasto połączone ze świeżym, słodkim i dojrzałym ananasem, posypane wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem to ciekawa propozycja małej słodkości.

Składniki:

170g mąki pszennej
140ml mleka
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 świeży, dojrzały ananas
olej kokosowy
cukier puder

Wykonanie:

1. Ananasa obrać ze skóry, pokroić na plastry około 5-8 mm, a  z każdego plastra wykroić twardy środek (rdzeń).

2. Mleko zmiksować z jajkami, szczyptą soli, wiórkami i cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.

3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, plastry ananasa obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor z obydwu stron.

4. Gotowe ananasy w cieście posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz