Ananasy
w cieście to klasyczny deser wywodzący się z kuchni azjatyckiej. Ciasto
połączone ze świeżym, słodkim i dojrzałym ananasem, posypane wiórkami
kokosowymi i cukrem pudrem to ciekawa propozycja małej słodkości.
Składniki:
170g
mąki pszennej
140ml
mleka
2
jajka
2
łyżki cukru pudru
1
łyżeczka cukru wanilinowego
4
łyżki wiórków kokosowych
1/2
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
1
świeży, dojrzały ananas
olej
kokosowy
cukier
puder
Wykonanie:
1.
Ananasa obrać ze skóry, pokroić na plastry około 5-8 mm, a z każdego plastra wykroić twardy środek
(rdzeń).
2.
Mleko zmiksować z jajkami, szczyptą soli, wiórkami i cukrami. Następnie dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.
3.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, plastry ananasa obtoczyć
w cieście i smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
4. Gotowe ananasy w cieście posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz