wtorek, 26 lutego 2019

Pieczone faworki


Faworki z piekarnika to odchudzona wersja klasycznych faworków pieczonych na głębokim tłuszczu. Faworki fit są złociste, pachnące i bardzo chrupiące.

Składniki:

400g mąki pszennej
6 żółtek
8 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki wódki
szczypta soli
cukier puder do posypania faworków

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, jogurt naturalny, wódkę, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać mikserem. Następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść rękoma, wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 40 minut.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkować porcjami na jak najcieńsze placki. Każdy placek pociąć radełkiem na paski o szerokości 2,5 cm i długości około 13-15 cm. Na każdym pasku wykonać po środku nacięcie i przeciągnąć koniec paska tak aby powstał faworek.

3. Wszystkie faworki układać partiami na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

4. Gotowe faworki ułożyć na talerzu na stos i obficie oprószyć cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz