Faworki
z piekarnika to odchudzona wersja klasycznych faworków pieczonych na głębokim
tłuszczu. Faworki fit są złociste, pachnące i bardzo chrupiące.
Składniki:
400g
mąki pszennej
6
żółtek
8
łyżek jogurtu naturalnego
2
łyżki wódki
szczypta
soli
cukier
puder do posypania faworków
Wykonanie:
1.
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, jogurt naturalny, wódkę, szczyptę soli i całość
dokładnie wymieszać mikserem. Następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść rękoma,
wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć
folią i wstawić do lodówki na około 40 minut.
2.
Po tym czasie ciasto rozwałkować porcjami na jak najcieńsze placki. Każdy
placek pociąć radełkiem na paski o szerokości 2,5 cm i długości około 13-15 cm.
Na każdym pasku wykonać po środku nacięcie i przeciągnąć koniec paska tak aby
powstał faworek.
3.
Wszystkie faworki układać partiami na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15
minut.
4. Gotowe faworki ułożyć na talerzu na stos i obficie oprószyć cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz