poniedziałek, 25 lutego 2019

Kokosowy deser z galaretką z mango


Orzeźwiająca galaretka z mango z dodatkiem świeżej, pachnącej mięty świetnie komponuje się z aksamitną, mocno kokosową warstwą i mamy gotowy egzotyczny deser do weekendowej kawki.

Składniki:

Galaretka z mango:
2 obrane mango
5 łyżek cukru trzcinowego
100ml soku wyciśniętego z pomarańczy
250ml wody
sok z 1/2 limonki
16 listków mięty
1 łyżka żelatyny

Galaretka kokosowa:
1 puszka mleczka kokosowego
100ml wody
1 łyżeczka żelatyny
5 łyżeczek cukru trzcinowego

Dekoracja:
bita śmietana
listki mięty
kilka kawałków mango

Wykonanie:

1. Galaretka z mango:
Jedno mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać sok pomarańczowy i zmiksować blenderem do postaci musu. Drugie mango obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną miętę i wszystko razem wymieszać. Wodę lekko podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Następnie dodać zmiksowane mango, sok wyciśnięty z limonki, cukier trzcinowy oraz mango wymieszane z miętą. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do pucharków, wystudzić i wstawić do lodówki żeby stężało.

2. Galaretka kokosowa:
Wodę lekko podgrzać, wsypać żelatynę i wymieszać aż się rozpuści, dodać mleczko kokosowe i cukier. Całość dokładnie wymieszać, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Po tym czasie galaretkę kokosową wylać do pucharków z galaretką z mango i ponownie wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

3. Gotowe pucharki przed podaniem udekorować bitą śmietaną, kawałkami mango i listkiem mięty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz