Orzeźwiająca
galaretka z mango z dodatkiem świeżej, pachnącej mięty świetnie komponuje się z
aksamitną, mocno kokosową warstwą i mamy gotowy egzotyczny deser do weekendowej
kawki.
Składniki:
Galaretka
z mango:
2
obrane mango
5
łyżek cukru trzcinowego
100ml
soku wyciśniętego z pomarańczy
250ml
wody
sok
z 1/2 limonki
16
listków mięty
1
łyżka żelatyny
Galaretka
kokosowa:
1
puszka mleczka kokosowego
100ml
wody
1
łyżeczka żelatyny
5
łyżeczek cukru trzcinowego
Dekoracja:
bita
śmietana
listki
mięty
kilka
kawałków mango
Wykonanie:
1.
Galaretka z mango:
Jedno
mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać sok pomarańczowy i zmiksować
blenderem do postaci musu. Drugie mango obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać drobno
posiekaną miętę i wszystko razem wymieszać. Wodę lekko podgrzać, dodać żelatynę
i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Następnie dodać zmiksowane mango, sok
wyciśnięty z limonki, cukier trzcinowy oraz mango wymieszane z miętą. Całość
dokładnie wymieszać, przełożyć do pucharków, wystudzić i wstawić do lodówki
żeby stężało.
2.
Galaretka kokosowa:
Wodę
lekko podgrzać, wsypać żelatynę i wymieszać aż się rozpuści, dodać mleczko
kokosowe i cukier. Całość dokładnie wymieszać, pozostawić do wystudzenia i
lekkiego stężenia. Po tym czasie galaretkę kokosową wylać do pucharków z
galaretką z mango i ponownie wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
3. Gotowe pucharki przed podaniem udekorować bitą śmietaną, kawałkami
mango i listkiem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz