sobota, 2 lutego 2019

Jagodowe tiramisu


Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.

Składniki:

600g podłużnych biszkoptów
kakao

Krem:
500 g serka mascarpone
600 ml śmietany kremówki 36%
4 żółtka
8 łyżek cukru pudru
2 śmietan-fix

Poncz:
400 ml wrzątku
3 łyżki kawy
90 ml likieru amaretto 
70 ml wódki
9 ml aromatu migdałowego

Żelka jagodowa:
450g świeżych lub mrożonych jagód
300ml wody
2 galaretka jagodowe

Dodatkowo na dekorację:
125g jagód
bita śmietana

Wykonanie:

1. Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.

2. Poncz:
Kawę zaparzyć, ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.

3. Żelka jagodowa:
Jagody umyć, przełożyć do rondelka, dodać wodę, zagotować i zmiksować na mus blenderem. Wsypać galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i ponownie zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącej żelki jagodowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę żelki jagodowej i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki z bitej śmietany i udekorować jagodami.

5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.






2 komentarze:

  1. Jolanta Marciniak3 lutego 2019 22:27

    Wyjątkowo uśmiecha się do mnie , szkoda że nie mam jagód ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho :) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń