Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego
likieru, które idealnie komponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem.
Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie
najbliższych.
Składniki:
600g podłużnych biszkoptów
kakao
Krem:
500 g serka mascarpone
500 g serka mascarpone
600 ml śmietany kremówki 36%
4 żółtka
8 łyżek cukru pudru
2 śmietan-fix
Poncz:
400 ml wrzątku
400 ml wrzątku
3 łyżki kawy
90 ml likieru amaretto
70 ml wódki
9 ml aromatu migdałowego
Żelka jagodowa:
450g świeżych lub mrożonych jagód
300ml wody
2 galaretka jagodowe
Dodatkowo na dekorację:
125g jagód
bita śmietana
Wykonanie:
1. Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę.
Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania
dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość
delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.
2. Poncz:
Kawę zaparzyć, ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto,
wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
3. Żelka jagodowa:
Jagody
umyć, przełożyć do rondelka, dodać wodę, zagotować i zmiksować na mus blenderem.
Wsypać galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i ponownie zmiksować blenderem
(nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
4. Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę
podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu
i wylać połowę tężejącej żelki jagodowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao,
rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę żelki jagodowej i ponownie wstawić
do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych
biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki z bitej
śmietany i udekorować jagodami.
5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a
najlepiej na całą noc.
Wyjątkowo uśmiecha się do mnie , szkoda że nie mam jagód ��
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) uwielbiam
OdpowiedzUsuń