czwartek, 31 stycznia 2019

Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem


Szybkie w przygotowaniu, soczyste roladki z indyka nadziane niezwykle aromatyczną, dobrze przyprawioną masą mięsną. To świetna propozycja mięsnego dodatku do dania obiadowego. Pokrojona roladka sprawdzi się również w roli imprezowej przekąski serwowanej także na zimno.

Składniki:

850g fileta z indyka
sól
pieprz

Farsz:
500g udźca z indyka
400g surowego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża garść świeżego tymianku
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
1 łyżeczka kopru włoskiego w całości
sól
pieprz

Sałatka:
250g zielonego groszku
250g pomidorów cherry
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
100g świeżego szpinaku
1 łyżka sosu sojowego jasnego
sok z 1/2 limonki

Wykonanie:

1. Filet z indyka pociąć na 8 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.

2. Farsz:
Koper włoski i kolendrę uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie utrzeć w moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek zmielić maszynką do mielenia. Następnie dodać przyprawy wcześniej utarte w moździerzu oraz przyprawę do mięs i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Z gotowej masy mięsnej uformować 8 podłużnych kotlecików.

4. Na każdy plaster fileta położyć mięsnego kotlecika, a następnie zwinąć w roladkę.

5. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do mięs i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.

6. Sałatka:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać i razem z cebulą lekko zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać zielony groszek, pomidorki pokrojone w połówki i chwilę całość smażyć. Następnie doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki, dodać szpinak i ponownie chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać przyprawę do sałatek i dipów oraz całość dokładnie wymieszać.

7. Gotowe roladki podawać na sałatce ze świeżych warzyw.




Inspirowana naturą kompozycja przypraw, ziół i wyselekcjonowanych warzyw sprawi,że mięso będzie pyszne i soczyste.


#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura


Vegeta Natur do mięs nie zawiera glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów. Zawiera ponad 50% suszonych warzyw i aromatycznych przypraw. Jest idealna do mięsa smażonego, duszonego, gulaszów dań mięsno-warzywnych i potraw z grilla.
  • Idealna do różnych gatunków mięs,
  • Specjalna kompozycja warzyw i przypraw,
  • Bez glutaminianu sodu i sztucznych dodatków.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz