Szybkie
w przygotowaniu, soczyste roladki z indyka nadziane niezwykle aromatyczną,
dobrze przyprawioną masą mięsną. To świetna propozycja mięsnego dodatku do
dania obiadowego. Pokrojona roladka sprawdzi się również w roli imprezowej
przekąski serwowanej także na zimno.
Składniki:
850g
fileta z indyka
5
łyżeczek przyprawy do mięs Natur Vegeta
sól
pieprz
Farsz:
500g
udźca z indyka
400g
surowego boczku
1
cebula
2
ząbki czosnku
1
duża garść świeżego tymianku
1
łyżeczka przyprawy do mięs Natur Vegeta
1
łyżeczka kolendry w ziarnach
1
łyżeczka kopru włoskiego w całości
sól
pieprz
Sałatka:
250g
zielonego groszku
250g
pomidorów cherry
1
czerwona cebula
2
ząbki czosnku
100g
świeżego szpinaku
2
łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów Natur Vegeta
1
łyżka sosu sojowego jasnego
sok
z 1/2 limonki
Wykonanie:
1.
Filet z indyka pociąć na 8 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć
z obydwu stron solą i pieprzem.
2.
Farsz:
Koper
włoski i kolendrę uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie utrzeć w
moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać
i pokroić w ćwiartki. Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek
zmielić maszynką do mielenia. Następnie dodać przyprawy wcześniej utarte w
moździerzu oraz przyprawę do mięs i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.
Z gotowej masy mięsnej uformować 8 podłużnych kotlecików.
4.
Na każdy plaster fileta położyć mięsnego kotlecika, a następnie zwinąć w
roladkę.
5. Każdą roladkę posmarować
oliwą, oprószyć przyprawą do mięs i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
6. Sałatka:
Cebulę obrać, pokroić w
piórka, a czosnek drobno posiekać i razem z cebulą lekko zeszklić na oleju
rzepakowym. Dodać zielony groszek, pomidorki pokrojone w połówki i chwilę
całość smażyć. Następnie doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki, dodać
szpinak i ponownie chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać przyprawę do sałatek i
dipów oraz całość dokładnie wymieszać.
7. Gotowe roladki podawać na sałatce ze świeżych warzyw.
Inspirowana naturą kompozycja przypraw, ziół i wyselekcjonowanych warzyw sprawi,że mięso będzie pyszne i soczyste.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Vegeta Natur do mięs nie zawiera glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów. Zawiera ponad 50% suszonych warzyw i aromatycznych przypraw. Jest idealna do mięsa smażonego, duszonego, gulaszów dań mięsno-warzywnych i potraw z grilla.
- Idealna do różnych gatunków mięs,
- Specjalna kompozycja warzyw i przypraw,
- Bez glutaminianu sodu i sztucznych dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz