czwartek, 10 stycznia 2019

Warstwowa ryżowa sałatka z tuńczykiem


Smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu kolorowa sałatka na bazie wyrazistych w smaku składników: tuńczyka, kiszonych ogórków, ostrej cebuli oraz ryżu, jajek na twardo i kukurydzy idealnie sprawdzi się na każdej imprezie.

Składniki:

1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
180g ryżu
4 jajka
1 puszka kukurydzy
5 ogórków kiszonych
2 małe czerwone cebule
majonez
ketchup
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.

2. Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.

3. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i podzielić na 4 równe części.

4. Ogórki i cebulę pokroić w małą kostkę.

5. Sałatkę układać warstwami:
1/2 ogórków, 1/4 ryżu, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, cebula, kukurydza, 1/4 ryżu, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, jajka, 1/4 ryżu, 3 łyżki ketchupu, sól, pieprz, tuńczyk, 1/4 ryżu, majonez, sól, pieprz, resztę ogórków, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz