Smaczna,
łatwa i szybka w przygotowaniu kolorowa sałatka na bazie wyrazistych w smaku
składników: tuńczyka, kiszonych ogórków, ostrej cebuli oraz ryżu, jajek na twardo
i kukurydzy idealnie sprawdzi się na każdej imprezie.
Składniki:
1
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
180g
ryżu
4
jajka
1
puszka kukurydzy
5
ogórków kiszonych
2
małe czerwone cebule
majonez
ketchup
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
2.
Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
3.
Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i podzielić na 4 równe części.
4.
Ogórki i cebulę pokroić w małą kostkę.
5.
Sałatkę układać warstwami:
1/2 ogórków, 1/4 ryżu, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, cebula, kukurydza,
1/4 ryżu, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, jajka, 1/4 ryżu, 3 łyżki ketchupu,
sól, pieprz, tuńczyk, 1/4 ryżu, majonez, sól, pieprz, resztę ogórków, 2 łyżki
ketchupu, sól, pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz