Niezwykle
pachnący, miękki i soczysty kurczak z wyśmienitą chrupiącą skórką, pieczony z
dodatkiem chmielowego trunku z orzeźwiającą jabłkową nutą to świetna propozycja
na rodzinny niedzielny obiad.
Składniki:
1,6kg
kurczaka
500ml
piwa o smaku jabłkowym (w puszce lub butelce)
olej
do wysmarowania naczynia
Marynata:
2
ząbki czosnku
6
łyżek oleju rzepakowego
2
łyżeczki słodkiej papryki
2
łyżeczki przyprawy do kurczaka
2
łyżeczki suszonego rozmarynu
2
łyżeczki suszonego oregano
2
łyżeczki suszonej bazylii
1
łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Marynata:
wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.
2. Kurczaka umyć
i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć marynatą, odstawić na około 1
godzinę, a najlepiej na całą noc.
3. Kurczaka nabić na otwartą puszkę piwa, a następnie
całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego (do naczynia
wlać 100 ml piwa). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez
około 90-100 minut. Podczas pieczenia co 15 minut smarować kurczaka pozostałą
ilością marynaty lub sokami z kurczaka powstałymi podczas pieczenia, po to aby
skórka kurczaka była chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz