Soczyste,
delikatne mięso połączone z kapustą, ryżem, pachnącą natką pietruszki, podane w
intensywnym pomidorowym sosie z akcentem papryki to alternatywa dla klasycznych
gołąbków i fajny pomysł na kompletny obiad.
Składniki:
850g
białej kapusty
440g
fileta z kurczaka
550g
wołowiny
1
duża cebula
1
ząbek czosnku
2
jajka
1
pęczek natki z pietruszki
przyprawa
do mięsa mielonego
160g
ryżu
sól
pieprz
olej
bułka
tarta do obtoczenia gołąbków
Sos:
600ml
bulionu drobiowego
100g
koncentrat pomidorowego
200g
passaty pomidorowej
50g
śmietanki 30%
1
łyżka cukru
2
ząbki czosnku
2
łyżeczki ostrej papryki
1
łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Sos:
Bulion
zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier,
przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie
wymieszać, chwilę gotować, następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do
smaku solą i pieprzem.
2.
Kapustę drobno posiekać, wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować
przez około 1 minutę. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
3.
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku.
4.
Filet, wołowinę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, dodać jajka,
posiekaną natkę z pietruszki, ryż, kapustę i całość dokładnie wyrobić na
jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i
pieprzem.
5.
Z gotowej masy mięsnej formować kotlety średniej wielkości, lekko obtoczyć
w bułce tartej, smażyć z każdej strony
na rozgrzanym oleju.
6. Gotowe kotlety układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego.
Następnie zalać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
zapiekać przez około 30-40 minut aż sos trochę odparuje.
Piękne a jakie proste ! I na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuń....extra pomysł ....sam o tym myślałem ...bo zabawa w parzenie kapusty w w wielkim garze, zawijanie ...zawsze skutecznie mnie zniechęcały ....stąd nadziewana papryka ...ale też wartości kapusty są nieocenione ....i było żal....dzieki i pozdrawiam....
OdpowiedzUsuń