sobota, 12 stycznia 2019

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym


Soczyste, delikatne mięso połączone z kapustą, ryżem, pachnącą natką pietruszki, podane w intensywnym pomidorowym sosie z akcentem papryki to alternatywa dla klasycznych gołąbków i fajny pomysł na kompletny obiad.

Składniki:

850g białej kapusty
440g fileta z kurczaka
550g wołowiny
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
1 pęczek natki z pietruszki
przyprawa do mięsa mielonego
160g ryżu
sól
pieprz
olej
bułka tarta do obtoczenia gołąbków

Sos:
600ml bulionu drobiowego
100g koncentrat pomidorowego
200g passaty pomidorowej
50g śmietanki 30%
1 łyżka cukru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Sos:
Bulion zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać, chwilę gotować, następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Kapustę drobno posiekać, wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

3. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku.

4. Filet, wołowinę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, dodać jajka, posiekaną natkę z pietruszki, ryż, kapustę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem.

5. Z gotowej masy mięsnej formować kotlety średniej wielkości, lekko obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

6. Gotowe kotlety układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Następnie zalać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30-40 minut aż sos trochę odparuje.






2 komentarze:

  1. Piękne a jakie proste ! I na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ....extra pomysł ....sam o tym myślałem ...bo zabawa w parzenie kapusty w w wielkim garze, zawijanie ...zawsze skutecznie mnie zniechęcały ....stąd nadziewana papryka ...ale też wartości kapusty są nieocenione ....i było żal....dzieki i pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń