Szynkowe
rulony to doskonała, łatwa i szybka w przygotowaniu efektowna przekąska z
delikatnym serkiem, pachnąca szczypiorkiem i czosnkiem, która sprawdzi się na
każdej imprezie.
Składniki:
5
plastrów szynki konserwowej
1l bulionu drobiowego
7
łyżeczek żelatyny
Farsz:
300g
kremowego śmietankowego serka
2
ząbki czosnku
1/2
pęczka szczypiorku
1
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Biedronki:
5
czarnych oliwek
5
pomidorków koktajlowych
kilka
kropel kremu balsamicznego
natka
z pietruszki
Wykonanie:
1.
Farsz:
Serek
dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny,
posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Bulion:
Żelatynę zalać 4 łyżkami
wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Zagotować bulion, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać
aż do rozpuszczenia żelatyny i pozostawić do wystudzenia (ewentualnie doprawić
solą i pieprzem).
3.
Biedronki:
Pomidorki
umyć, naciąć do połowy aby nadać kształt skrzydełek biedronki. Głowę biedronki
zrobić z oliwki, a w środek włożyć łodygi natki, które będą czułkami. Kropki na
pomidorkach wykonać za pomocą kremu balsamicznego. Całość udekorować natką z
pietruszki.
4. Na każdym plasterku szynki ułożyć 2-3 łyżki farszu, rozsmarować nożem
i zwinąć w rulon. Każdy zwinięty rulon ułożyć w prostokątnej foremce o
wymiarach 8 cm x 28 cm w odstępach 2-3 cm. Na każdym szynkowym rulonie, zrobić
kleks z pozostałego farszu, ułożyć biedronkę i całość stopniowo zalać zimnym
bulionem drobiowym. Wstawić do lodówki na kilka godzin, po tym czasie pokroić w
prostokąty.
Wyglądają cudownie ... aż żal jeść :)
OdpowiedzUsuń