czwartek, 24 stycznia 2019

Szynkowe rulony w galarecie z jadalnymi biedronkami


Szynkowe rulony to doskonała, łatwa i szybka w przygotowaniu efektowna przekąska z delikatnym serkiem, pachnąca szczypiorkiem i czosnkiem, która sprawdzi się na każdej imprezie.

Składniki:

5 plastrów szynki konserwowej
1l bulionu drobiowego
7 łyżeczek żelatyny

Farsz:
300g kremowego śmietankowego serka
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Biedronki:
5 czarnych oliwek
5 pomidorków koktajlowych
kilka kropel kremu balsamicznego
natka z pietruszki

Wykonanie:

1. Farsz:
Serek dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Bulion:
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Zagotować bulion, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny i pozostawić do wystudzenia (ewentualnie doprawić solą i pieprzem).

3. Biedronki:
Pomidorki umyć, naciąć do połowy aby nadać kształt skrzydełek biedronki. Głowę biedronki zrobić z oliwki, a w środek włożyć łodygi natki, które będą czułkami. Kropki na pomidorkach wykonać za pomocą kremu balsamicznego. Całość udekorować natką z pietruszki.

4. Na każdym plasterku szynki ułożyć 2-3 łyżki farszu, rozsmarować nożem i zwinąć w rulon. Każdy zwinięty rulon ułożyć w prostokątnej foremce o wymiarach 8 cm x 28 cm w odstępach 2-3 cm. Na każdym szynkowym rulonie, zrobić kleks z pozostałego farszu, ułożyć biedronkę i całość stopniowo zalać zimnym bulionem drobiowym. Wstawić do lodówki na kilka godzin, po tym czasie pokroić w prostokąty. 






1 komentarz:

  1. Ewelina Gawronska Należy do grupy Co dziś pichcimy?...Czyli pyszne bo domowe27 stycznia 2019 20:30

    Wyglądają cudownie ... aż żal jeść :)

    OdpowiedzUsuń